Print this page

Černošský model z letáku Lidla: Som v šoku Instagram alpha_dia_

Vplyvný nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung priniesol rozhovor s modelom pôvodom zo Senegalu, ktorý pobúril viacerých zákazníkov obchodného reťazca Lidl.

 

 

Kauza černošského modela v letáku Lidla, ktorú v Českej republike vyvolalo niekoľko rasistických komentárov na facebooku, vyvolala pozornosť médií v mnohých európskych krajinách, nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku či v Nemecku. Kauza sa dostala aj ku spomínanému modelovi, ktorý žije v Hamburgu.

"Takáto reakcia v roku 2017, to ma šokovalo," vyhlásil v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 24 ročný Alpha Dia, ktorý pochádza zo Senegalu. Povedal, že mu naháňa strach pomyslenie, že podobné obavy z možného vyhladenia bielej rasy, ktoré má mnoho Čechov, budú mať aj niektorí Nemci a ďalšie národy.

Dia vyhlásil, že hoci niečo podobné sa mu počas jeho pracovnej kariéry, kedy sa stýka aj s českými kolegami, ešte nestalo, v bežnom živote sa s predsudkami kvôli pôvodu predsa len stretáva. "V posledných rokoch vo vlaku človek čoraz častejšie čelí nepríjemným pohľadom alebo musí poslúchať prihlúple komentáre," povedal.

Odporúčame aj: K Lidlu a odmietnutiu rasizmu sa prihlásila Alza, Jägermeister a ďalší

Aj tak ale Dia uznáva, že černošskí modeli sa čas od času s problémami stretávajú, pretože niektoré firmy sa očividne chcú uchrániť od vytýkajúcich komentárov verejnosti, preto si radšej pre reklamu vyberajú len belochov. "Čím je človek tmavší, tým je to preňho ťažšie," dodal s tým, že on osobne je úspešnejší v Paríži či v Miláne ako v Nemecku.

Prípad černocha v letáku Lidli si medzitým voľne žije na internete, kde si mnoho ľudí robí z rasistických názorov srandu. Odev prezentovaný černochom sa tak okrem iného objavuje aj v parodickej verzii známej scény s rozbesneným nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom vo filme Pád Tretej ríše.