Reklama fastfoodového reťazca pobúrila belgického kráľa

Reklama fastfoodového reťazca pobúrila belgického kráľa Zdroj: Burger King

Ešte pred otvorením prvej pobočky v krajine si americký fastfoodový reťazec Burger King vyrobil v Belgicku silného nepriateľa.

Americký reťazec rýchleho občerstvenia svoju prvú pobočku v Belgicku otvorí 19. júna v Antverpách. Pri tej príležitosti zverejnil webovú stránku s názvom Who is the king (Kto je kráľ), na ktorej ironicky nabáda návštevníkov, aby si zvolili svojho kráľa medzi belgickým kráľom Philippom a hamburgerom. "Dvaja králi, jedna koruna, kto bude vládnuť?" píše sa na reklame.

"Ste si istí, že chcete zvoliť kráľa Philippa?" dočíta sa návštevník stránok po kliknutí na podobizeň belgického monarchu. "On vám neusmaží hranolky," píše sa ďalej.

Kráľovský palác na reklamu reagoval s nepochopením. "Použitie podobizne kráľa vyžaduje súhlas," uviedol. "V tomto konkrétnom prípade sme ale žiadnu žiadosť nedostali," povedal hovorca belgickej kráľovskej rodiny Pierre Emmanuel de Bauw, podľa ktorého by reťazec povolenie rovnako nedostal, pretože ide o využitie podoby kráľa na komerčné účely. "Toto počínanie neschvaľujeme," dodal de Bauw. Palác podľa neho predtým, ako začnú prípadné právne kroky, s americkou firmou nadviaže kontakt.