V Berlíne majú novinku: Ako lístok na MHD poslúžia nové tenisky

V Berlíne majú novinku: Ako lístok na MHD poslúžia nové tenisky Foto: BVG

   

 

 

Nové tenisky, ktoré sa tento týždeň začali predávať v Berlíne, budú slúžiť aj ako lístok na tunajšiu mestskú hromadnú dopravu. Nezvyčajný nápad vzbudil veľkú pozornosť. Niektorí záujemcovia o jeden z 500 párov špeciálnych topánok stáli v rade pred berlínskymi obchodmi, kde sa majú predávať, už od nedeľného večera. Topánky stoja 180 eur, bežné celoročné predplatné na mestskú dopravu vyjde najmenej 728 eur.

Špeciálne topánky značky Adidas už na prvý pohľad pripomínajú tunajšiu verejnú dopravu. Časť vzoru na nových teniskách je podobný ako poťah v miestnom metre. Celoročný lístok na mestskú dopravu sa nachádza na jazyku.

Foto: BVG

Ako zdôrazňuje tunajší dopravný podnik, ktorý tento rok oslávi 90. výročie, lístok platí len vtedy, keď má cestujúci obe topánky obuté. Keby ich mal napríklad len so sebou v krabici a zastavil ho revízor, platil by pokutu. Taktiež, ak by mal na sebe len jednu topánku.

Foto: Adidas

Lístok v podobe topánok nebude platiť na prímestskej dráhy, ktoré sú v Berlíne dôležitou súčasťou verejnej dopravy, bude s nimi ale možné cestovať autobusmi, električkami a metrom, takže sa aj tak v pomere k ďalším možnostiam celoročného predplatného oplatí.

Lacnejšie cestovné nie je jediným dôvodom, prečo mnohý ľudia dlhé hodiny v rade pred samotným spustením predaja. Mnoho ľudí tenisky vyrábané v podobných limitovaných edíciách zbiera, ďalší veria, že sa im ich na internete obratom podarí predať výrazne drahšie.