Ak by som bola lesba, zmení sa niečo? Pýtajú sa známe osobnosti

Ak by som bola lesba, zmení sa niečo? Pýtajú sa známe osobnosti

Spevák Robo Papp, producentka Wanda Hrycová, Zuzana Fialová, Mirka Abelová a ďalší sa zapájajú do kampane za práva LGBT komunity.

 


V čase kampane Aliancie pre rodinu za referendum o tradičnej rodine sa objavila na sociálnej sieti kampaň na podporu práv LGBT komunity. Známe osobnosti si menia na Facebooku profilové fotografie, na ktorých je slogan: Ak by som bola lesba/gay? Zmení sa niečo? A nad ním ďalšia otázka. Napríklad bývalá novinárka a poetka sa pýta: Ak by som bola lesba, nečítali by ste moje básne? Producentka Wanda Adamik Hrycová sa pýta Ak by som bola lesba, bola by som horšia producentka?

 

Do kampane sa pripojil napríklad spevák Robo Papp, Evita, Eva Kramerová známa ako komička Evelyn, chystá sa Zuzana Fialová a pribúdajú ďalší.

"Nepáči sa mi, že moji priatelia sú každú chvíľu terčom hlúpych útokov netolerantných ľudí. Tí by namiesto zbytočných referiend či hejtovania, mali šíriť lásku a mier. A ak chcú chrániť tradičnú rodinu, nech sa radšej starajú o to, aby rodič, ktorý je s deťmi na materskej, mal čas vidieť svojho partnera. Ten je totiž často nútený makať od nevidím do nevidím, aby mohol uživiť rodinu. V tomto štáte sa o mladé rodiny nikto poriadne nestará. To by ich malo štvať," povedala pre Omédiách.com Miroslava Ábelová, ktorá zapojením sa do kampane chce vyjadriť podporu LGBTI komunite.

"Oslovil ma Brani Gröhling a ja som rada súhlasila. Sexuálnu orientáciu považujem za súkromnú vec každého človeka, no v situácii, kedy je mnohým ľuďom odopierané právo byť informovaný o zdravotnom stave svojho životného partnera, dediť po ňom alebo ho len zastupovať, či užívať iné partnerské zvýhodnenia, ktoré sú v manželskom zväzku bežné, považujem za dôležité ich podporiť. Registrované partnerstvo nie je o adopcii a výchove detí. Je to o pravo na normálny život," povedala producentka Wanda Adamik Hrycová.

Kratívu pripravila agentúra Respect APP a ku kampani sa pridávali viaceré osobnosti spontánne. Kampaň privítali aj ľudia z LGBT komunity. „Veľmi nás teší, že vznikla takáto pekná kampaň. Vážime si túto podporu a dúfam, že nad otázkami, ktoré v kampani osobnosti kladú verejnosti, sa všetci zamyslia s otvoreným srdcom. LGBTI ľudia, heterosexuálni ľudia všetci sme si viac bližší ako si myslíme. Láskou a porozumením sa môžeme dopracovať oveľa ďalej ako neustálym rozdeľovaním," povedala pre Omédiách.com Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum.

Aliancia pre rodinu presadzuje referendum o ochrane rodiny. „Chceme, aby rodina zostala najdôležitejšou hodnotou spoločnosti. Chceme nechať rozhodovať rodiny," píše Aliancia. Referendum sa má týkať štyroch otázok. Aktivisti nimi chcú definovať manželstvo ako zväzok muža a ženy, odoprieť párom rovnakého pohlavia adopcie detí aj registrované partnerstvá a zastaviť povinnú sexuálnu výchovu v školách. Prezident Andrej Kiska žiada Ústavný súd o posúdenie referendových otázok, čím snaha Aliancie spojiť referendum s voľbami starostov padla.

Oslovený bola aj spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý reagoval takto:

Aj keby bola Evita lezba, nečítal by som jej knihy. A nepočúval by som Roba Pappa, ani keby bol kyborg. Obaja podporovali skorumpovaných politikov na mnohých mítingoch a bilbordoch a nevyžehlia si to tým, že sa teraz budú priživovať na chytľavej téme. Ja ľudí považujem za rovných. Snažím sa bojovať proti každej nespravodlivosti, a to nielen vtedy, keď sa mi to vidí mediálne výhodné.

Oslovili ma, aby som sa k tejto novej kampani pridal, ale s takýmito ľuďmi naozaj nemôžem. Dúfam, že sa dožijem éry, keď sa u nás podpora gender nebude robiť v podmieňovacom spôsobe čo by bolo keby. Tolerancia k menšinám by mala byť samozrejmá, a nie považovaná za cnosť, či dokonca zneužívaná na marketing.