Bilbord Aliancie za rodinu je neetický

Bilbord Aliancie za rodinu je neetický Foto: Aliancia za rodinu

Reklama na bilborde podporuje diskrimináciu z dôvodu pohlavia a porušuje etický kódex, tvrdí Rada pre reklamu.

 

 

Pred niekoľkými týždňami sa v uliciach obavil bilbord, na ktorom sú fotky v rámčekoch. V jednej časti sú fotky chlapca a dievčaťa, ktorí majú nakoniec dieťa. Pod nimi je fotka dvoch chlapcov, za ktorými je prázdny rám aj s nápisom „Toto nie je diskriminácia, toto jednoducho nefunguje."

Na Radu pre reklamu prišlo viacero sťažností na bilboard občianskeho združenia Aliancia za rodinu. Podľa sťažovateľov bilbord znevažuje ľudskú dôstojnosť a diskriminuje na základe pohlavia. Jedna zo sťažností poukazuje na to, že vizuál reklamy predpisuje jeden model rodiny, nepriamo naznačujúc, že ostatné formy vzťahov sú nefunkčné, a preto reklama znevažuje nielen homosexuálne páry, ale aj ďalšie skupiny ľudí ako bezdetné páry alebo slobodné matky a otcov.

Arbitrážna komisia rady na svojom poslednom zasadnutí hlasovaním rozhodla, že bilbord je v rozpore s etickým kódexom reklamy, s ustanovením, ktoré hovorí, že „reklama nesmie podporovať žiadnu formu diskriminácie, a to najmä z dôvodu rasy, národnosti, náboženstva, politickej príslušnosti, pohlavia alebo veku."

Rada nesúhlasí s tvrdením zadávateľa, že billboard nehovorí o vzťahoch a neposudzuje ich.

Odporúčame aj: Ostatné rozhodnutia Rady pre reklamu

„Spôsob zobrazenia vizuálnych prezentácií v reklame implikuje potláčanie určitých skupín ľudí, ktorí nevytvárajú rodinu v tradičnom zmysle slova – žena, muž a dieťa. Vizuál reklamy nie je možné jednoznačne interpretovať v zmysle zadávateľom definovaného cieľa reklamy, a teda, že jedine muž a žena môžu splodiť dieťa," píše rada.

Zobrazenie v kontexte headlinu „Toto nie je diskriminácia, toto jednoducho nefunguje" naznačuje, že jediný správny model rodiny, ktorý funguje, je matka, otec a dieťa, čím podľa rady dochádza k diskriminácii ostatných modelov rodín, ako napríklad vychovávanie dieťaťa starými rodičmi, rodina s jedným rodičom, žena a muž, prípadne manželia bez detí, alebo s ohľadom na použitý vizuál, ktorý zachytáva dvoch mužov, aj vzťahy osôb rovnakého pohlavia, prípadne aj vychovávanie dieťaťa dvoma mužmi, prípadne ženami.

Aktualizácia o stanovisko Aliancie za rodinu (18:00)

"Rada pre reklamu sa pridáva k tým inštitúciám, ktoré ľuďom tvrdia, že slnko je čierne, zem hranatá, a rodina čokoľvek, keď to povedia homosexuálni aktivisti. Je smutné, že táto inštitúcia bez problémov bráni nemorálne, ženu znevažujúce reklamy šíriace pohŕdanie estetikou aj úctou k človeku a zároveň sa uchyľuje k prudérnemu vykladaniu nášho sloganu len preto, aby vyšla v ústrety pomýleným pohľadom na rodinu," reagoval pre Omédiách.com hovorca aliancie Anton Chromík.