Nový referendový spot s chlapcom má riešiť polícia

Nový referendový spot s chlapcom má riešiť polícia

Trestné oznámenie za spot propagujúci referendum podala strana SaS aj SKOK.

 

 

V súvislosti so spotom, ktorý zverejnila neznáma občianska iniciatíva, padli dnes dve trestné oznámenia. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala členka strany SaS a bývalá poslankyňa NR SR Natália Blahová.

Trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru podal podľa TASR aj poslanec Juraj Miškov, zakladateľ strany SKOK, ktorý je za referendovou antikampaňou. Podľa Miškova je obsah videa "nenávistne zameraný voči osobám pre ich sexuálnu orientáciu a vyzýva na porušovanie a obmedzovanie ich práv". Miškov pre TASR povedal, že počas celej svojej profesionálnej marketingovej praxe už videl stovky zlých reklám a kampaní, ale doteraz sa nestretol s takouto nechutnosťou a zneužitím dieťaťa v reklame. "Namiesto toho, aby podporovatelia referenda prezentovali vlastné hodnoty, venujú sa iba vytváraniu obrazu o démonických homosexuáloch a šíria v spoločnosti nenávisť proti skupine ľudí s inou sexuálnou orientáciou."

Viac: V novom spote za referendum je chlapec, ktorého hladkajú dvaja muži

"Toto video je zamerané na podnecovanie nenávisti voči sexuálnej menšine. Útočí na emócie diváka cez sugestívneho vyjadrenie dieťaťa," hovorí Blahová. Zároveň upozorňuje, že adopcie homosexuálnymi pármi nie sú v našej legislatíve povolené a ani akýkoľvek výsledok februárového referenda tento stav nezmení, len zbytočne vyhrotí vzťahy medzi občanmi Slovenska. "Roky pracujem s deťmi, ktoré sa ocitli v neštandardných životných situáciách. Takto útočiť na emócie, navyše evidentne za účelom vyvolať nenávisť voči sexuálnej menšine, je neprípustné."

Podľa Blahovej ide o trestný čin extrémizmu, konkrétne podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Osobitným motívom podľa tohto zákona je aj spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu.

Aliancia za rodinu sa od spotu dištancovala.