Kampaň radí, čo s hejtermi na Facebooku

Kampaň radí, čo s hejtermi na Facebooku

"Prekrista pána, to je kto ten Lasky? Taký vykastrovaný hipster... Račkujúci vyžratý spevák. Toto si o mne napísal," hovorí spevák zo skupiny Para chlapcovi s nickom Dedo Jozef95 a pri dverách jeho bytu mu hovorí: „Buď od tej lásky a povedz mi to teraz do očí!"


Takto vyzerá prvý spot kampane Povedz mi to do očí od Nadácie otvorenej spoločností, ktorá nakladá práve hejterom. Tí si vytvárajú falošné identity, hejtujú v diskusiách, v komentároch na Facebooku, blogujú, ubližujú chrlením nenávisti, klamstiev a poloprávd. Anonymita alebo falošná identita ich chránia.

„Hejt nie je názor" a „nie je umenie byť drsný na internete. Kritizuj ale nehejtuj," sú základné posolstvá kampane, v ktorej okrem speváka Laskyho vystupuje aj herec Robert Roth či speváčka Celeste Buckingham.
Súčasťou kampane je aj stránka povedzmitodooci.sk.

Čo je hejt?
Hejt je nenávistný prejav a v online prostredí môže mať formu textu, obrázku alebo videa. Môže byť namierený voči jednotlivcovi alebo voči určitej skupine – napríklad voči utečencom, LGBTI, Rómom, Ukrajincom. Dôvodom pre hejt je obvykle inakosť, no terčom hejtu sa stávajú aj známe osobnosti, firmy, mimovládne organizácie. Špecifickou kategóriou hejtu je rasovo motivovaný hejt, ktorý podnecuje, propaguje alebo ospravedlňuje rasovú nenávisť, xenpfóbiu, antismitizmus.

"Nie je umením byť drsný na internete. Umením je zvládnuť konštruktívnu diskusiu, kritiku a povedať svoj názor spôsobom, akoby sme ho hovorili do očí. Hejty ubližujú konkrétnym osobám, aj celým skupinám ľudí, ktorí s nami žijú v jednej krajine. Hejty stavajú na predsudkoch, ktoré v nás ďalej upevňujú. Prehlbujú tak bariéry v komunikácii. V online, ale aj v offline, v našom reálnom živote," píše nadácia a radí ako bojovať proti hejterom.

Ako zabrániť šíreniu hejtov:
Je niekoľko možností, ako takýto hejt nahlásiť: správcovi sociálnej siete, moderátorovi diskusie, alebo na stránke stopline. Ak máte pocit, že bol porušený trestný zákon, obsah môžete nahlásiť na Políciu SR Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., kde je možné to nahlásiť aj anonymne. Deťom pomôže aj Detský ombudsman.