Zastav hejt voči Rómom, upozorňuje záchranná brzda

Zastav hejt voči Rómom, upozorňuje záchranná brzda

Tento mesiac odštartovala v Bratislave medzinárodná kampaň „Zastav hejt voči Rómom!" Jej cieľom je nabádať ľudí, aby konali proti diskriminácii a nenávistným prejavom namiereným voči Rómom.

 

 

Kampaň má prispieť k zvýšeniu povedomia väčšinového obyvateľstva a hovorí o dôsledkoch prejavov neznášanlivosti. Logom kampane je záchranná brzda, ktorá odkazuje na naliehavosť a dôležitosť tohto problému. Jej symbolickým zatiahnutím - kliknutím na webstránku pullthebrake.eu/sk, alebo zdieľaním na sociálnych sieťach môžu ľudia kampaň podporiť, a tak prispieť k obmedzeniu šírenia diskriminácie a nenávistných prejavov.

Bratislavská kampaň prebieha v uliciach mesta a verejnej doprave, kde je vyššia koncentrácia obyvateľov a teda aj vyššia miera pravdepodobnosti výskytu rôznych prejavov nenávisti.

„Nenávistné prejavy, tzv. hate speech sú nebezpečné, pretože môžu podnecovať násilie voči určitej skupine ľudí. Koncom septembra sme začali s umiestňovaním plagátov v autobusoch a električkách. Nechýbajú ani nálepky, ktoré môžu obyvatelia vidieť na rôznych miestach vo verejnom priestore. Na všetkých tlačených materiáloch je odkaz na stránku Pullthebrake.eu, kde môžu ľudia nájsť informácie týkajúce sa diskriminácie Rómov," povedala Andrea Bilá, projektová manažérka projektu.

Okrem Slovenska kampaň prebieha súčasne v Nemecku, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Albánsku, Macedónsku a Grécku.

Diskriminácia je na vzostupe a rómske komunity naďalej čelia chudobe, sociálnemu vylúčeniu a prekážkam k výkonu ich základných práv. Situácia v ostatných európskych krajinách je podobná aj napriek varovaniam Agentúry Európskej únie pre základné práva, že nerovnaké zaobchádzanie s Rómami môže ovplyvniť ich prístup ku kvalitnému vzdelaniu, čo následne narúša ich schopnosť nájsť si zamestnanie a mať stály príjem, podmienky na bývanie, zdravotný stav a obmedzuje ich celkovú schopnosť naplno využiť svoj potenciál, píšu v tlačovej správe organizátori kampane.