V uliciach je nová homeopatická kampaň – chystá sa predávkovanie

V uliciach je nová homeopatická kampaň – chystá sa predávkovanie Foto: Facebook Ján Gordulič

V uliciach Bratislavy sa objavilo niekoľko bilbordov, na ktorých je humorista Ján Gordulič a vedľa neho nápis "HOMEOPATIA Účinné látky: čáry, máry, fuk." Na ďalšej kreatíve je zas Samo Marec s nápisom "NIČ Odporúča 10 z 9 homeopatov".

 

 


Kampaň je aj na Facebooku a má aj svoju stránku - predavkovanie.sk, kde organizátori píšu: „Poďte sa s nami predávkovať homeopatikmi a staňte sa súčasťou nového slovenského rekordu."

 Ironická antikampaň na homeopatiká vznikla niekoľko mesiacov po masívnej kampani homeopatikov, ktorá hlavne na Facebooku vyvolala búrlivé debaty medzi odporcami aj užívateľmi homeopatík.

Recesistická kampaň reaguje práve na tieto debaty. Je za ňou skupina mladých ľudí, ktorí sa dali dohromady práve na Facebooku po diskusiách s homeopatmi. Okrem Jána Gorduliča sú to Helena a Svätoslav Strakovci, Tomáš Ondriga a Peter Valovič.

"Našou motiváciou boli dezinformačné kampane homeopatov, ktorí ohlupujú ľudstvo. Na to chceme poukázať vtipnou a výstižnou formou – predávkovaním," povedal pre Omédiách.com spoluorganizátor kampane Tomáš Ondriga.

Odporúčame aj: Výrobca homeopatík požaduje zásah do videa Jána Gorduliča

"Už dlhšie sledujem návrat ezoterických a bludných liečebných metód a ich propagáciu ako serióznu alternatívu. Som smutný z toho, že sa homeopatiká, teda zafarbené cukrové guľôčky, predávajú v lekárni v krabičkách podobných ozajstným liekom," vysvetľuje jeden zo spoluautorov kampane Ján Gordulič, ktorý je zároveň aj tvárou kampane. „Chcem sa pričiniť o to, aby bola homeopatia jasne označená ako nefunkčná hračkárska pseudoveda, niekde na úrovni exorcizmu a veštenia," dodáva.

Odporúčame aj: Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu?

"Našim cieľom je, aby si ľudia uvedomili, že homeopatiká sú podvod, že v nich nie je nič, len cukor," dodáva Helena Straková.

Predávkovanie je naplánované na 23. októbra o 16 hodine na Námestí SNP v Bratislave a už teraz sa cez Facebook prihlásili stovky záujemcov. Predávkovanie bude aj v ďalších mestách – v Prahe, v Brne, Ostrave, Hamburgu a v rakúskom meste St. Polten.