Výrobca homeopatík požaduje zásah do videa Jána Gorduliča

Výrobca homeopatík požaduje zásah do videa Jána Gorduliča Reprofoto: tv.sme.sk

Jarná kampaň od združenia Slovenská komora homeopatov, ktorej prepožičali tváre viacerí športovci aj herci, vyvolala nevídané reakcie medzi odporcami aj priaznivcami homeopatickej liečby. Po niekoľkých mesiacoch sa ozýva aj najväčší výrobca homopatických prípravkov - spoločnosť Boiron, ktorej sa nepáči, že vo videu a antikampani, ktoré kritizujú homeopatickú liečbu, sa používa názov ich výrobku.

 

 

„Očkovacím konšpiráciám, všemocným homeopatikám a bielidlám" venoval Ján Gordulič aprílové vydanie svojej relácie Ťažký týždeň s Jánom Gorduličom. V relácii ironicky spochybňuje tvrdenia homeopatov a ich podporovateľov. Práve proti tejto relácii sa po niekoľko mesiacoch od jej natočenia ozvala spoločnosť Boiron.

Gordulič vo videu hovorí: „Každý homeopat vie, že bežné lieky vyrábajú prekliate farmafirmy, čo nás chcú udržiavať chorých, aby na nás zarobili. Preto odporúčajú homeopati, zdravšiu a lacnejšiu alternatívu, teda lacnejšiu..." povedal Gordulič a následne ukázal výrobok Oscillococcinum, ktorý vyrába spoločnosť Boiron, a hovoril o jeho cene. Relácia vychádza na webe tv.sme.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo Petit Press.

„Vydavateľstvo sme písomne upozornili, že informácie o spoločnosti a výrobku Oscillococcinum boli vo videu pána Gorduliča použité bez súhlasu spoločnosti Boiron. Sme si vedomí skutočnosti, že vo videu boli použité len verejne dostupné informácie. Avšak kontext, do ktorého boli informácie zasadené bol jednoznačne difamačný a navyše, napriek skutočnosti, že na trhu pôsobí veľké množstvo iných výrobcov/distribútorov homeopatických liekov, bol zameraný výlučne voči Boiron a jeho výrobku," povedal pre Omédiách.com riaditeľ spoločnosti Boiron Radovan Pétervári. "Požiadali sme vydavateľstvo o odstránenie tých častí videa, v ktorých sa protiprávne používa naše obchodné meno a názov produktu zo stránky sme.sk. Zároveň žiadame ospravedlnenie," dodal.

Vydavateľstvu dali termín do 17. októbra.

Požiadali sme o reakciu Petit Press, zatiaľ to nekomentovali. Video je naďalej bez zmeny na ich webe.

Web predavkovanie.sk na istý čas zablokovali

Výhrady má firma aj voči aktuálnej antikampani, ktorá zosmiešňuje homeopatickú liečbu a pozýva na hromadné predávkovanie sa homeopatikmi. Na antikampani tiež spolupracuje Gordulič.

Vizuál antikampane:

 

 

Spoločnosť Boiron požiadala organizátorov kampane odstrániť svoje produkty z vizuálov. Kampaň  je podľa výrobcu homepatík negatívna voči homeopatii a v obrázku s názvom Ako homeopatia (ne)funguje, ktorý rozoberá zloženie výrobku Oscillococcinum, boli jeho názov a vyobrazenie použité bez jeho súhlasu.

Viac: V uliciach je nová homeopatická kampaň – chystá sa predávkovanie

Právnici spoločnosti kontaktovali aj providera webu, ktorý dočasne zrušil webstránku. „Máme za to, že akákoľvek kampaň týkajuca sa zdravia a bezpečnosti zdravia obyvateľov prislúcha profesionálom z oblasti medicíny a farmácie. Akékoľvek iné aktivity v tejto oblasti považujeme nielen za neprofesionálne, ale aj nebezpečné," povedal riaditeľ spoločnosti Boiron.

„Je to osveta, nie útok na Boiron, reagoval Tomáš Ondriga, ktorý je spoluautorom antikampane. „Napísali sme im aj mail, že s nimi vo viacerých bodoch síce nesúhlasíme, ale že zverejnime ospravedlnenie tak, ako to od nás požadujú," dodal.

Autori antikampane následne zverejnili takéto ospravedlnenie:

„Chápem, že nadnárodná korporácia má prostriedky aj motiváciu pomocou právnikov zastrašiť ľudí, čo len prízvukujú to, čo by malo byť všetkým jasné - že homeopatia nie je účinná liečba, len drahé, pekne zabalené placebo," napísal v reakcii na krok spoločnosti Boiron Gordulič. "Pobavilo ma, že firma Boiron nikde netvrdí, že to čo hovoríme (že homeopatia nefunguje) nie je pravda (pretože účinnosť homeopatík nebola nikdy dôveryhodným výskumom dokázaná), ale len to, že keď to tvrdíme, nemáme používať vyobrazenie a názov JEJ produktu, pretože tak isto nefungujú aj iné produkty," dodal Gordulič.