Print this page

 


Nemecká vláda neuvažuje o zavedení sankcií proti Poľsku za jeho postup voči médiám a justícii, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters hovorca kabinetu Steffen Seibert. Seibert tak reagoval na otázku novinárov potom, čo sa v sobotu šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom sneme Volker Kauder vyslovil pre uvalenie sankcií na Poľsko, pokiaľ Varšava bude naďalej ignorovať normy právneho štátu.

 

Nemecký vládny hovorca dnes tiež zdôraznil, že Berlín chce uchovať a prehĺbiť svoje vzťahy s Poľskom.
"Dobré vzťahy s Poľskom sú v záujme Berlína, zvlášť potom v súvislosti so súčasnou migračnej krízou," podotkla hovorkyňa nemeckej diplomacie.

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski dnes rokoval s nemeckým veľvyslancom o námietkach Varšavy voči výrokom nemeckých politikov, ktorí kritizovali kroky novej poľskej konzervatívnej vlády snažiaci sa ovládnuť justíciu a verejnoprávne médiá.

V nedeľu nemecký šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz prirovnal politiku poľskej vlády k počínanie ruského prezidenta Vladimira Putina. V sobotu sa šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom sneme Kauder vyslovil pre uvalenie sankcií na Poľsko. "Ak sa zistí, že sa porušujú európske hodnoty, potom členské štáty EÚ musia mať odvahu uvaliť sankcie," vyhlásil Kauder.