Print this page


Americké vydavateľstvo Tribune Publishing odmietlo ponuku väčšieho konkurenta Gannett na svoje prevzatie. Najväčšie americké novinové vydavateľstvo ponúkalo za majiteľa listov Los Angeles Times a Chicago Tribune zhruba 815 miliónov dolárov vrátane dlhu. Podľa správnej rady Tribune Publishing je ale ponuka podhodnotená.

"Rada sa domnieva, že cena vyjadrená v návrhu oslabuje skutočnú hodnotu firmy a nie je v najlepšom záujme jej akcionárov," uviedlo podľa agentúry Reuters vydavateľstvo Tribune v stredajšom vydaní. Firma chce vraj radšej pokračovať v strategickom pláne, ktorého cieľom je oživenie tlačených titulov a podchytenie rastu v oblasti elektronického obsahu.

Gannett, ktorému patria noviny USA Today, vo vyhlásení uviedol, že sa nemieni vzdať.

Gannett aj Tribune v posledných dvoch rokoch oddelili vydavateľské divízie od svojich ďalších aktivít do samostatných firiem a Gannett podniká ďalšiu expanziu na americkom novinovom trhu. Tento mesiac sa dohodol na kúpe Journal Media Group a rozšíril svoju zostavu napospol miestnych titulov o ďalších 15 denníkov. Prevzatím Tribune by spoločnosť získala ďalších 11 novinových titulov.

Sektor tlačených periodík prechádza niekoľko rokov krízou pod tlakom digitálnej konkurencie. Novinám klesajú náklady i tržby a vydavateľstvá sú nútená sa spájať.