Separatisti z východu Ukrajiny vyhostili ruských novinárov

 


Separatisti z medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky v Donbase na východe Ukrajiny vyhostili späť do Ruska štáb ruskej nezávislej televízie Dožď, ktorý bol od piatku nezvestný. Oznámili to dnes ruské médiá.

Spravodajcu Sergeja Jerženkova a Vasilija Polonského zatkli v piatok večer v Donecku a dopravili na "ministerstvo štátnej bezpečnosti", kde ich vypočúvali a tiež im zmazali natočené materiály a zničili mobilný telefón. "Trápili nás čisto psychicky, ale nič viac," povedal Polonskij.

Vyšetrovatelia sa vraj pokúšali dokázať, že novinári uviedli pri akreditácii lživé údaje, konkrétne nesprávne číslo mobilného telefónu, ale to na mieste podľa Polonského vyvrátila praktická skúška.

"Ministerstvo štátnej bezpečnosti" vysvetlilo vyhostenie akreditovaných ruských novinárov ich "nezákonnou novinárskou činnosťou" a natáčaním "neobjektívnych a provokatívnych materiálov", ktoré "vo lživom svetle zobrazujú sociálnu, hospodársku a politickú situáciu" v oblasti ovládanej povstalcami.

Vyhostení novinári podľa denníka Kommersant v Donecku natočili rozhovor s jedným z bývalých predákov separatistov Alexandrom Chodakovským, ktorý pôsobil ako veliteľ povstaleckej brigády Vostok a neskôr tajomníkom bezpečnostnej rady separatistov.