Pápež sa stretol s oscarovým režisérom

Pápež František sa v stredu stretol s americkým režisérom Martinom Scorsesom po tom, čo sa v utorok premietal v Ríme jeho nový film Silence (Ticho).

Snímka sa venuje jezuitským misionárom v 17. storočí v Japonsku, informovala dnes agentúra Reuters.

Pre Scorseseho, ktorý v mladosti uvažoval o vstupe do kňazského stavu, ide o stretnutie takmer tridsať rokov potom, čo mnoho konzervatívnych cirkevných činiteľov odsúdilo jeho film Posledné pokušenie Krista z roku 1988. kritizované bolo údajné Ježišovo snívanie o manželstve a pohlavnom styku s Máriou Magdalénou.

Stretnutie malo význam aj pre 79-ročného pápeža, člena jezuitského rádu, ktorý ako mladý kňaz v Argentíne chcel ísť do Japonska ako misionár. Zo zdravotných dôvodov ale nemohol.

74-ročný Scorsese sa zúčastnil utorkového premietania pre 300 jezuitských kňazov. Po projekcii odpovedal na ich na otázky. Podľa jedného z jezuitov urobil na kňazov hlboký dojem svojou energiou a duchovným zameraním.

Druhé premietanie bolo naplánované pre menšie publikum priamo vo Vatikáne v stredu popoludní.

Film, ktorý má mať premiéru v USA v decembri, je o dvoch portugalských jezuitských misionároch, ktorí cestujú do pohanského Japonska v 17. storočí, aby hľadali svojho nezvestného učiteľa. Ten sa údajne vzdal viery pri mučení. Potom sami čelia výzve, aby zachránili seba a japonských konvertitov od smrti ukrižovaním, upálením a utopením v prípade, že pošliapu obraz Ježiša Krista.