Filmové společnosti Bonton a Ateliéry Bonton Zlín se sloučily

Filmové společnosti Bonton a Ateliéry Bonton Zlín se sloučily Foto: Bonton Film

Filmové společnosti Bonton a Ateliéry Bonton Zlín se sloučily.

Nástupnickou společností je firma Bonton, která bude nadále fungovat v oblasti filmových licencí a laboratorních a produkčních služeb. Firma to dnes oznámila ČTK.

Fúze byla v obchodním rejstříku zapsána 1. prosince, vyplývá z jeho internetové verze. Výhodou je podle jednatelky společnosti Bonton Kataríny Morvai součinnost poskytovaných služeb. "Naším primárním cílem nyní bude představit integrovaná řešení nejen pro domácí, ale také pro světový trh," doplnila Morvai, která dosud vedla Ateliéry Bonton Zlín.

Bonton je držitelem a správcem filmových licencí. V minulosti produkoval například filmy Tankový prapor, Černí baroni a Requiem pro panenku nebo pohádku Nesmrtelná teta. Z animovaných filmů to jsou příběhy Pata a Mata, Boba a Bobka nebo Spejbla a Hurvínka.

Začátky laboratorního zpracování filmů ve Zlíně sahají ke vzniku filmového ateliéru v první polovině 30. let minulého století. Mezi filmovými a laboratorními službami nabízí mimo jiné technologii pro archivaci datových obrazových souborů na filmový pás, který je považován za nejstabilnější pro dlouhodobé uchování.

Vlastníky Bontonu jsou podle médií podnikatelé Miloš Petana a Zdeněk Kozák.