V energetickej firme vraj našli program ruských hackerov

V počítači dodávateľa elektrickej energie v americkom štáte Vermont sa našiel typ škodlivého programu (malware), ktorý podľa americkej vlády používa Rusko pri hackerských útokoch. Informoval o tom denník The Washington Post (WP), podľa ktorého sa program našiel v prístroji, ktorý nebol pripojený k sieti a nebol použitý k narušenia prevádzky.

"Okamžite sme začali kroky, aby sme notebook izolovali a o náleze sme informovali federálne úrady," uviedol zástupca dodávateľskej spoločnosti Burlington Electric Departement z Vermontu. Škodlivý program sa našiel iba v jedinom prístroji.

Podľa zdroja agentúry Reuters z amerických tajných služieb nešlo o zásadné narušenia bezpečnosti, ktoré by spôsobilo nejaké škody, a do počítača sa mohol malware dostať aj po návšteve niektorej internetové stránky. Zariadenie tak nemuselo byť priamym terčom hackerského útoku. "Berieme to ale vážne," dodal zdroj s tým, že energetická sieť je vysoko prepojená a zraniteľná.

Vláda prezidenta Baracka Obamu viní Rusko z hackerských útokov na americké inštitúcie aj na súkromné osoby. Ich cieľom malo podľa nej byť okrem iného ovplyvnenie nedávnych prezidentských volieb v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Vo štvrtok Spojené štáty vypovedali 35 ruských diplomatov a uzavreli dve ruská pracoviská na svojom území. Prezident Obama navyše vyhlásil sankcie okrem iného voči ruskej civilnej tajnej službe FSB a vojenskej rozviedke GRU.

Rusko odmieta, že by útočilo na USA prostredníctvom hackerov. Prezident Vladimir Putin sa rozhodol, že v reakcii na americkej sankcie nikoho zo zeme nevyhostí.

Budúci prezident USA Donald Trump odmieta, že by na jeho víťazstvo vo voľbách malo Rusko nejaký podiel.