Vydražili šesť listov od princeznej Diany

V prepočte za 3200 libier sa dnes v Británii v aukcii vydražil jeden z ručne písaných listov zosnulej princeznej Diany. Aj za ďalší zo šiestich dražených listov, ktoré boli adresované bývalému majordoma Buckinghamského paláca Cyrilovi Dickmanovi, zaplatí podľa agentúry Reuters nový majiteľ oveľa vyššiu cenu, než organizátori aukcie očakávali. Celkom sa šesť Dianiných listov vydražilo za 15.100 libier.

Na zhruba šesťnásobok vyvolávacej ceny, teda 3200 libier, sa dostal list z 20. septembra 1984, teda napísaný päť dní po narodení princa Harryho. V ňom jeho matka princezná Diana (1961-1997) opísala, ako krásne sa k mladšiemu bratovi chová princ William. "William svojho malého bračeka zbožňuje a trávia celý čas tým, že ho zahŕňa nekonečným prílivom objatí a bozkov, skoro k nemu ani nepustí rodičov," píše sa v liste Dickmanovi, ktorý slúžil v Buckinghamskom paláci vyše päťdesiat rokov.

V ďalšom z listov, datovanom v októbri 1992, Diana opísala, ako obaja mladí princovia radi navštevujú internátnu školu, "aj keď Harry sa neustále dostáva do problémov". Tento list sa vydražil za 2400 libier.

V aukčnej sieni Cheffins v Cambridgi sa dnes dražili aj ďalšie predmety spojené s britskou kráľovskou rodinou, ako napríklad fotografie či vianočné pohľadnice. Autorkou niektorých listov je aj kráľovná Alžbeta.

Do aukcie išiel aj kus torty zo svadby kráľovnej Alžbety s princom Philipom z roku 1947, ktorý sa podľa BBC predal za "niekoľko stoviek libier".

Listy do dražby dala majordomova rodina. Dickman zomrel v roku 2012 vo veku 85 rokov. Podľa vyjadrenia aukčného domu Cheffins bol Dickman "obľúbeným členom kráľovskej rodiny." Dostával od nej listy, z ktorých niektoré sú staré aj tridsať rokov.