Tisíce Gruzíncov demonštrovalo za nezávislú televíziu

Tisíce Gruzíncov dnes demonštrovali v hlavnom meste Tbilisi na podporu najväčšej nezávislej televíznej stanice Rustavi 2, o ktorej vlastníctva sa vedia súdna bitka. Opozícia aj mnohí experti spor vnímajú ako snahu umlčať nezávislé médiá v krajine s necelými štyrmi miliónmi obyvateľov, uviedla agentúra Reuters.

Bývalý majiteľ televízie Kibar Chalvaši sa v auguste 2015 obrátil na súd v Tbilisi s tím, že bol o svoj podiel v televízii pripravený nezákonné za vlády bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Súd mu dal za pravdu, televízia sa ale odvolala. Prípad dospel k Najvyššiemu súdu, ktorý vo veci ešte nerozhodol.

Televízia dnes popoludní podľa serveru Kavkazskij uzol obnovila vysielanie, ktoré prerušili v sobotu na protest proti nátlaku súčasnej gruzínskej vlády.

"Zišli sme sa tu, aby sme povedali vláde, že nikdy nesmieme siahnuť na slobodu prejavu v našej krajine," povedal zástupca riaditeľa Rustavi 2 davu ľudí, ktorí sa zhromaždili pred sídlom parlamentu v centre Tbilisi.

Demonštrácie sa zúčastnili aj opoziční politici a zástupcovia mimovládnych organizácií. Počet demonštrantov odhadli na približne 30.000 ľudí, uviedol Kavkazskij uzol.

Vedenie televízie uisťovalo, že akcia nemá politický charakter a že je výlučne zameraná na obranu slobody slova v Gruzínsku, kde "režim chce zmeniť redakčnú politiku Rustavi-2, pretože nechce počuť kritiku na svoju adresu".