Kto koho hrá v seriáli Svet pod hlavou

 

 

ČT v spolupráci s TV JOJ vysiela detektívnu minisériu Svet pod hlavou. Policajt Filip Marvan sa po autonehode prebudí v severočeskom meste začiatku osemdesiatych rokov a stane sa súčasťou tímu okresný kriminálky. Prečo tu je? Aká je jeho úloha?

Viac: Podrobnosti o seriáli

Herecké obsadenie:

F. Marvan Foto: JOJFilip Marvan (Václav Neužil)

Hlavný hrdina je poctivý policajt, ktorý dodržuje pravidlá a má ambíciu chytiť všetkých darebákov.  Preto znáša veľmi ťažko, že ho ľahkovážny brat dostane do situácie, keď musí podraziť svojich kolegov a spolčiť sa s mafiánskym bossom. Chvíľu na to ho zrazí auto a upadne do bezvedomia. Po nehode sa zrazu zobudí v roku 1982. Najprv bude dezorientovaný, no po čase sa rozhodne, že návrat do minulosti využije. Moment, keď sa vráti do čias pred svojím narodením je pre neho príležitosť ako napraviť svoje pochybenie a tiež pochopiť dobu, ktorá ho cez jeho rodičov ovplyvnila.

 

 

M. Plachý Foto: JOJMartin Plachý (Ivan Trojan)

Cynik, ktorý sa naučil žiť v dobe, v ktorej komunistickým heslám už nikto neverí, ale zároveň predstierať dôveru v normalizačný režim je podmienkou kariéry okresného policajta. Stretnutie s Filipom je pre neho šancou naučiť sa znova rozlišovať dobro a zlo a pomáhať tým, ktorí si to zaslúžia. Má svojrázny zmysel pre humor, ktorý v spojení s inteligenciou. Filipa na jednej strane vytáča, no na druhej stane mu imponuje. Hoci je medzi nimi generačný rozdiel, nájdu si k sebe cestu. Postupom času medzi nimi zavládne rešpekt, aj keď sa sem-tam pochytia.

 

 

K Čáslavová Foto: JOJKristína Čáslavová (Judit Bárdos)

Lekárka z miestnej nemocnice a Filipova blízka priateľka, pred ktorou sa skutočne otvára. Je v Sokolove trochu stratená, osamelá, no aj v týchto podmienkach sa snaží ľuďom pomáhať a berie svoju prácu vážne. Voči režimu je dosť ostražitá a Filipovi spočiatku nedôveruje. Neskôr si však budú veľmi blízki.

 

 

 

Alois Špalek Foto: JOJ(Václav Kopta)

Šéf kriminálky severočeského oddelenia SNB je bodrý muž, ktorý sa predovšetkým bojí, aby sa na neho niekto z nadriadených nehneval. Je to typický predstaviteľ nomenklatúrnych štruktúr začiatku 80-tych rokov minulého storočia. Je to skrátka človek, ktorý sa k polícii nedostal  pre svoje kvality, ale pre dobrý robotnícky pôvod.

 

 

 

Brousek Foto: JOJSlávek Brousek (Tomáš Jeřábek)

Kriminalista severočeského oddelenia SNB je trochu natvrdlý, ale je veľmi zábavný. Vo svojom tíme je v zásade len do počtu a kým ostatní sú angažovaní do prípadov, on je ten, ktorému všetko dochádza ako poslednému. Je miestami hlúpy, ale niekedy až vzbudzuje ľútosť.

 

 

 

Marvanová Foto: JOJSimona Marvanová (Marie Doležalová / Ljuba Krbová)

Filipova mama je dcérou riaditeľa miestneho Kultúrneho domu. Je to taká rebelka z lepšej rodiny, hipisáčka a odbojná postava. Nemá problém odchádzať z miestnosti tak, aby ju všetci videli a ľuďom v okolí bude popritom nadávať. Simonu z 80-tych rokov si zahrala Marie Doležalová a Simonu zo súčastnosti stvárňuje Ljuba Krbová.