Portál Breitbart opustil kontroverzný novinár Yiannopoulos

Kontroverzný komentátor a novinár Milo Yiannopoulos, ktorého agentúra Reuters označuje za provokatéra a priaznivcu krajnej pravice, sa rozhodol odísť z amerického portálu Breitbart News. Rezignáciu ohlásil v čase, keď čelí kritike za svoje predchádzajúce ústretové vyhlásenie o homosexuálnych vzťahoch medzi mužmi a dospievajúcimi chlapcami.

"Je to len moje rozhodnutie," uviedol Yiannopoulos vo vyhlásení. Za jeho urážlivé komentáre, ktoré na adresu rás, náboženstiev a sexuálnych vzťahov urobil, mu bol už vlani zablokovaný účet na twitteri. Na začiatku februára zrušila Kalifornská univerzita v Berkeley jeho prednášku potom, čo sa na škole konal búrlivý protest jeho odporcov. Rozhodnutie univerzity následne kritizoval prezident Donald Trump ako zásah do slobody prejavu.

Brit Yiannopoulos, ktorý má grécky pôvod, Trumpa počas kampane podporoval a o terajšom prezidentovi s obľubou hovorí ako o tatíčkovi.

V poslednej dobe čelí Yiannopoulos ostrej kritike za svoj názor k sexuálnym vzťahom medzi mužmi a dospievajúcimi chlapcami. V rezignačnom prejave zdôraznil, že sexuálne zneužívanie neobhajuje a že sám bol od 13 rokov zneužívaný starším mužom. "Moja skúsenosť ako obete ma viedla k presvedčeniu, že o tejto téme môžem hovoriť čokoľvek. Nemyslím si, že sex s 13letým je v poriadku," dodal.

Pre portál Breitbart News, ktorý podľa médií zámerne zverejňuje zavádzajúce správy či rôzne konšpiračné teórie, pracoval do minulého roku aj Stephen Bannon. Tento podnikateľ a politik, ktorý je známy ultrakonzervativními názory, teraz pôsobí ako hlavný Trumpov poradca.