Anifilm vybral do súťaže 132 filmov, Lichožrútov aj rozprávku Grimmovcov

 Anifilm vybral do súťaže 132 filmov, Lichožrútov aj rozprávku Grimmovcov Foto: PubRes

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm nabídne v Třeboni od 2. do 7. května v soutěžích 132 snímků.

Mezi nimi budou Lichožrouti Galiny Miklínové i adaptace pohádky bratří Grimmů Dívka bez rukou. ČTK to dnes řekl ředitel Anifilmu Tomáš Rychecký. Festival s rozpočtem 10,7 milionu korun zařadí i retrospektivu výtvarníka Jiřího Šalamouna. Přijede také australský animátor Adam Elliot, který dostal Oscara za snímek Harvie Krumpet.

Komise vybírala z 1200 přihlášených filmů, klipů a animací. Celovečerní soutěž ovládly evropské snímky. Mezi nejlepší se dostali Lichožrouti, kteří jako jediní ve své kategorii zastupují 3D CGI animaci. "Z Francie je kreslená adaptace drsné pohádky bratří Grimmů Dívka bez rukou od Sébastiena Laudenbacha, pro menší diváky je Molly Monster, původně postava z populárního seriálu, režiséra a výtvarníka Teda Siegera," řekl Rychecký.

V sekci celovečerní filmy pro dospělé bude k vidění britský film Ethel a Ernest, který přiblíží osudy skutečné dvojice, nebo film Louise v zimě od francouzského animátora Jeana-Françoise Laguionieho. V soutěži se objeví i holandský snímek Červená želva a americké filmy Jak se mi potopila střední škola a Nerdland.

V pěti pásmech bude letos soutěžit 35 krátkých filmů. "Více se orientují na současný svět. A i když se vyjadřují spíše v náznacích, jsou ve svém náhledu poněkud temnější. Značná část je černobílá, stále oblíbená jsou nejrůznější podobenství v bizarním podání," řekl Rychecký. Studentských filmů bude soutěžit 44 ve třech pásmech, jsou mezi nimi i díla studentů FAMU, zlínské Univerzity Tomáše Bati nebo Západočeské univerzity.

Osmý ročník Anifilmu, který se v roce 2014 sloučil s AniFestem, nabídne stovky snímků, světové i české premiéry. Novou programovou sekcí bude Virtuální realita, nově se bude promítat v lázních Aurora, vedení Anifilmu zvažuje i projekce v Českých Budějovicích. Příští rok by se mohla v Třeboni otevřít stálá interaktivní expozice české animace. Město požádá o dotaci z IROP, kolekci by umístilo do středověké radnice, kde sídlí muzeum a základní umělecká škola.