Le Penová obvinila médiá, že pracujú pre konkurenta

Kandidátka krajnej pravice pre francúzske prezidentské voľby Marine Le Penová dnes kritizovala médiá, že vedú "hysterickú kampaň" v prospech jej konkurenta Emmanuela Macrona. Centristický kandidát je podľa dnes zverejneného prieskumu denníka Figaro favoritom prípadného súboja tvárou v tvár so šéfkou Národného frontu.

"V týchto voľbách si médiá vybrali svoj tábor, hysterickým spôsobom vedú kampaň za svojho koňa," povedala podľa agentúry AFP Le Penová v prejave pred niekoľkými tisíckami priaznivcov na mítingu v Nantes v narážke na Macrona, ktorý má ako proeurópsky kandidát výrazne väčšiu podporu liberálnych médií než protieurópska a protiimigračná rétorika Le Penovej.

Le Penová sa v útokoch proti médiám pridala k niektorým svetovým politikom hlásajúcimi koniec doterajšieho politického establishmentu, medzi ktoré patrí napríklad americký prezident Donald Trump. Rovnako ako on vsádza na využívanie sociálnych sietí ako zásadnej informačnej platformy a dnes odporučila voličom, aby sa namiesto tradičných médií spoliehali na internetové zdroje.

Macrona je v prieskumoch stabilne favoritom prípadného druhého kola prezidentských volieb. V ňom by podľa dnešného prieskumu denníka Figaro a spravodajskej televízie LCI porazil Le Penovú pomerom 58 ku 42 percentám. To je pre Le Penovú lepšie skóre než podľa piatkovej ankety agentúry IFOP, ktorá jej dávala 38,5 percenta oproti 61,5 percenám pre Macrona.

Prvé kolo volieb by podľa dnešnej sondáže vyhrala Le Penová so ziskom 27 percent. Macrona by získal o dva percentuálne body menej a na treťom mieste by skončil pravicový kandidát Francois Fillon s 20 percentami.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 23. apríla a rozhodujúce druhé kolo 7. mája.