Pozrite sa, kto koho hrá v seriáli 1890 na JOJ

Pozrite sa, kto koho hrá v seriáli 1890 na JOJ Foto: JOJ

Od 5. marca vysiela JOJ historický seriál z domácej produkcie.

 


„V seriáli 1890 uvidíme v netradičných úlohách a podobách množstvo obľúbených hereckých hviezd zo Slovenska, Česka i Poľska, ako sú napríklad Ján Koleník, Milan Ondrík, Martin Nahálka, Anikó Vargová, Stanislav Majer, Vica Kerekes, Filip Kaňkovský, Lukasz Kos, no predstaví sa nám tiež mnoho nových zaujímavých a neopozeraných hereckých tvárí." píše JOJ.

 Kto je kto v 1890 (herecké obsadenie):

János Marton   Foto: JOJDetektív János Marton (Ján Koleník)

Slávny detektív - slobodný elegán z Pešti. Má mimoriadny pozorovateľský talent a cit pre detail, analýzu a dedukciu; ako i vášeň pre najnovšie kriminalistické metódy a technické vynálezy. Je si dobre vedomý svojich kvalít a vie aj to, že skromnosť nie je jednou z nich. Vlastne ho trochu otravuje, že všetci, s ktorými musí spolupracovať, sú vždy o krok za ním... Je ambiciózny, v práci nerobí chyby (a keď už, tak to veľmi ťažko nesie a nerád ich priznáva). Potrpí si na svoj vzhľad, hygienu, telesnú formu a fyzickú kondíciu. Dokáže si rozkázať takmer vo všetkom a okrem vlastnej márnivosti má len jednu jedinú slabosť - ťažko odoláva pekným ženám.

Odporúčame aj: Najlepšie seriály, ktoré nikdy neprišli do televízie


Vilém Černý Foto: JOJStrážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer)

Zemitý, „rovný" chlap; otec rodiny, ktorý sa na Betliar priženil z Čiech a u miestnych si rýchlo získal rešpekt. Slovník si dvakrát nevyberá – čo na srdci, to na jazyku; pri práci sa riadi najmä sedliackym rozumom a dobrou znalosťou prostredia. Pre miestnych a ich poklesky má pochopenie - vie, že život dedinčanov nie je ľahký a napokon, ani jemu nič ľudské nie je cudzie... rád sa dobre naje, veľa pije – najmä vo chvíľach, keď sa vnútorne umára nejakým problémom, ktorý nevie vyriešiť. A zároveň je o ňom dobre známe, že ani po ranu päsťou nejde ďaleko, keď si treba zjednať poriadok. Jeho jedinou „slabinou" je rodina – za svoju ženu Máriu a tri deti by aj život položil... hoci nie vždy im to dokáže dať správne najavo.

Žofia Foto: JOJGrófka Žofia Wisniewska (Anikó Varga)

Konzervatívna, pobožná dáma, ktorá sa za každých okolností snaží držať dekórum. Ako správna šľachtičná sa venuje charite a snaží sa mať dokonalú rodinu a dokonalé hospodárstvo so spokojným personálom – v čom sa dostáva do sporu so svojim manželom, ktorý rád riskuje a viac než problémy „ľudu" ho zaujímajú nové vynálezy a vlastné pôžitky, pre ktoré zas jeho upätá žena nemá pochopenie... Grófka okrem manželovho nezáujmu bojuje aj s pribúdajúcim vekom, kilami a obavami, že gróf svojou nezodpovednosťou prehajdáka rodinný majetok. Útechu teda hľadá aspoň v modlitbe a vďačnosti sedliakov

Odporúčame aj: Na JOJ začína historický seriál 1890, prinášame podrobnosti

 

Foto: JOJGróf Henryk Wisniewski (Łukasz Kos)

Šľachtic zo starého a významného rodu; so skvelými kontaktmi na cisárskom dvore a množstvom exotických záľub. Veľmi inteligentný, vzdelaný a extravagantný – proti nude a stereotypu bojuje cestovaním po vzdialených krajinách a povinnosti pri spravovaní betliarskeho panstva ho skôr obťažujú. Dokáže byť šarmantný a okúzľujúci, no i prekvapivo krutý a prudký – najmä v situácii, keď si mu niekto dovolí odporovať alebo vŕtať sa mu v súkromí. Vďaka svojmu šľachtickému pôvodu a privilégiám sa cíti byť vyvolený... a domnieva sa, že si môže dopriať všetko, čo mu spôsobuje potešenie, hoci by to bolo i za hranicami obvyklej morálky. Otázka je, či vôbec nejakú morálku má... no tajomstiev má rozhodne plno!

Odporúčame aj: Vypočujte si celú titulnú pieseň z 1890, poznáme speváka

Júlia Wisniewska (Danica Matušová)

Trochu rozmaznaná, ale veľmi šarmantná grófska dcéra - zdanlivo krehká mladá kráska, takmer ešte dieťa... a otcov miláčik. Možno je však omnoho inteligentnejšia, než sa zdá a možno aj menej nevinná, než sa tvári.

Režisérom je Peter Begány, ktorý mal na starosti herecký kasting na hlavné i vedľajšie postavy.