Prokuratúra vyšetruje šéfredaktora najväčšieho denníka v Taliansku

Šéfredaktor najpredávanejšieho talianskeho finančného denníka Il Sole 24 Ore a niekoľko bývalých manažérov vyšetruje pre podozrenie z falšovania správ o hospodárení podniku milánska prokuratúra. Agentúre Reuters to povedal zdroj zo súdnych kruhov. Dodal, že polícia dnes prehľadala ústredie denníka v Miláne.

Vedľa šéfredaktora Roberta Napoletana je podľa zdroja vyšetrovaných ďalších deväť ľudí, vrátane bývalých vysokých manažérov denníka. Niektorí vraj čelia obvineniu zo sprenevery.

Denník Il Sole 24 Ore uviedol, že jeho nové vedenie chce "spolupracovať s vyšetrovateľmi, aby zistilo, čo sa stalo".

Novinári z denníka Il Sole 24 Ore sa dnes podľa ďalšieho zdroja Reuters rozhodli štrajkovať, kým Napoletano neodstúpi z funkcie. Novinári už v októbrovom hlasovaní vyslovili šéfredaktorovi nedôveru, keď firma oznámila výrazný nárast polročnej straty. Taliansky podnikateľský zväz Confindustria, ktorý v denníku vlastní podiel 67,5 percenta, uviedol, že zváži kroky na ochranu akcionárov.

Podľa dokumentov, ku ktorým získala Reuters prístup, skúma prokuratúra obvinenie z falšovania účtovníctva a z nadhodnoteniu údajov o predaji digitálnej verzie denníka.