O miesto šéfa ČTK majú záujem štyria kandidáti

O miesto šéfa ČTK majú záujem štyria kandidáti

O místo generálního ředitele České tiskové kanceláře se ucházejí čtyři zájemci.

Vedle stávajícího generálního ředitele Jiřího Majstra chce národní tiskovou agenturu dalších šest let řídit vedoucí PR a marketingu Národní galerie Miroslav Krupička, bývalý předseda rady České televize Jan Mrzena a programový ředitel Radio United Broadcasting Martin Rigler. ČTK to řekla předsedkyně rady Hana Hikelová.

"Vzhledem k počtu kandidátů neproběhne první kolo výběru, kde se měl zúžit počet uchazečů na pět finalistů, a rada rovnou pozve všechny uchazeče k veřejnému slyšení 26. dubna," uvedla Hikelová. Na základě hodnocení těchto vystoupení a kvality projektů pak radní vyberou generálního ředitele. V tajné volbě musí získat nejméně čtyři hlasy ze sedmi.

Vedle koncepce v rozsahu minimálně deseti stran museli kandidáti doložit dosavadní řídící zkušenosti a prokázat osobnostní a manažerské předpoklady k řízení významné instituce v oblasti veřejné služby.

ČTK je majetkově i hospodářsky oddělena od státu. Hlavním zdrojem financování provozu agentury jsou výnosy z prodeje zpravodajství jejím klientům, od státu nepobírá žádné dotace. Orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na její kontrolu, je sedmičlenná Rada ČTK. Její členové jsou voleni Poslaneckou sněmovnou. Majstr je generálním ředitelem ČTK od roku 2011, po loňském odchodu Petra Holubce je zároveň šéfredaktorem agentury.

Česká tisková kancelář poskytuje zpravodajství většině českých médií, řadě podniků, státních institucí, zastupitelských úřadů i dalším odběratelům. Zpravodajský servis ČTK odebírají i některá média na Slovensku. ČTK je dnes multimediální agenturou, která poskytuje denně zhruba 600 textových informací, stovky fotografií, audionahrávky, videozpravodajství i informační grafiku. Informace získává od vlastních zpravodajů, od řady zahraničních tiskových agentur i z dalších zdrojů.