Rady ČT a ČTK vyberou nové generální ředitele

Rady ČT a ČTK vyberou nové generální ředitele Foto: ČT

Česká televize a Česká tisková kancelář by měly mít po dnešku nové generální ředitele na dalších šest let. Rady obou veřejnoprávních institucí je budou volit po osobní prezentaci projektů jednotlivých kandidátů.

 

 

O místo generálního ředitele České televize se utkají současný šéf Petr Dvořák, bývalý ředitel TV Prima Martin Konrád, bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník a ekonom Petr Vinklář. Původně se hlásilo 12 zájemců, z nichž rada ČT vybrala pět finalistů.

Dvořákovi vyprší mandát letos 30. září, kdy bude v Česku vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Vítěz výběrového řízení tak bude mít dostatek času na přípravu před nástupem do své funkce. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů z 15 členů rady.

O místo generálního ředitele České tiskové kanceláře se ucházejí čtyři zájemci. Vedle stávajícího generálního ředitele Jiřího Majstra chce národní tiskovou agenturu dalších šest let řídit vedoucí PR a marketingu Národní galerie Miroslav Krupička, bývalý předseda rady České televize Jan Mrzena a bývalý programový ředitel Radio United Broadcasting Martin Rigler. V tajné volbě musí úspěšný kandidát získat nejméně čtyři hlasy ze sedmi. Majstrovi vyprší mandát v červnu.