Bill Cosby nebude svedčiť v procese, v ktorom je obvinený zo znásilnenia

Americký herec Bill Cosby, ktorého zo znásilnenia obvinilo niekoľko desiatok žien, sa počas nadchádzajúceho procesu svedčiť nechystá. Vyhlásil to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Sirius-XM. Začiatok súdu, v ktorom čelí obvineniu zo znásilnenia Andrei Constandovej, je naplánovaný na 5. júna.

Cosby sa k prípadu verejne vyjadril podľa agentúry Reuters prvýkrát po dvoch rokoch, podrobnejšie o ňom ale hovoriť nechcel. Na otázku, či bude svedčiť, povedal, že nie, a zdôvodnil to tým, že právnici môžu svedecké výpovede prekrútiť. Tiež poznamenal, že istú úlohu v tom, ako s ním bolo v súvislosti s obvinením zaobchádzané, mohol zohrať rasizmus. O kľúčovej úlohe rasizmu je podľa BBC presvedčená Cosbyho dcéra Ensa. Cosby je černoch.

Hoci sa prihlásilo najmenej päťdesiat žien, ktoré tvrdia, že ich Cosby v priebehu minulých desaťročí sexuálne napadol, kvôli premlčacím lehotám sa k súdu zatiaľ dostal len prípad Constandovej. Tá herca obvinila, že jej v roku 2004 podal narkotiká a znásilnil ju. Aféra skončila o dva roky neskôr mimosúdnym vyrovnaním a dokumenty, ktoré sa k nej vzťahovali, boli zapečatené. Vlani ich ale sudca, ktorý sa prípadom Cosbyho zaoberá, nechal otvoriť.

Hviezda rodinného seriálu Cosby Show uvádza vo vyhlásení podrobnosti o vzťahu s Constandovou a ďalšími ženami. Constandovej podľa dokumentu ponúkol, že jej bude platiť štúdia, a zároveň uznal, že za sex platil aj ďalším ženám. Tiež sa priznal, že si zaobstaral omamné látky s úmyslom dať ich ženám, s ktorými chcel mať pohlavný styk, napísal už vlani s obsahom výpovede denník The New York Times. Cosby trvá na tom, že ženy vždy so sexuálnymi vzťahmi súhlasili.