Česko by mohlo přijít o bezplatný TV příjem


Pokud poslanci neschválí novelu zákona o elektronických komunikacích, hrozí Česku, že po roce 2020 přijde o bezplatný pozemní příjem televizního vysílání. Po plánovaném uvolnění televizního pásma 700 MHz pro mobilní operátory nynější standard DVB-T neumožní celoplošné pozemní TV vysílání. Diváci tak budou nuceni volit placené alternativy v podobě satelitní nebo kabelové televize. Uvedl to dnes generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Novela má podle Gebauera zajistit přechod na digitální televizní vysílání v novém standardu DVB-T2, což umožní uvolnit televizní pásmo 700 MHz pro mobilní sítě. Pásmo 700 MHz musí uvolnit pro mobily všechny členské země EU do roku 2020. DVB-T2 zajistí vysílání na menším množství frekvencí většího počtu televizních programů, než dosud. Zachování standardu DVB-T při nižším počtu frekvencí by znamenalo ztrátu pokrytí ČR.

Odklad přijetí novely, kterou bude ve třetím čtení projednávat ve středu Sněmovna, prosazuje Česká asociace satelitních operátorů. Asociace tvrdí, že stát by měl se schvalováním počkat na rozhodnutí Evropské komise, zda nejde o nepovolenou veřejnou podporu. Zároveň podle satelitní lobby hrozí arbitráže, protože úprava zvýhodňuje provozovatele pozemního vysílání před ostatními hráči na trhu. "Česká republika neodpověděla na otázky Evropské komise v termínu, a proto jsme apelovali na poslance, aby nehlasovali o digi novele před tím, než budou znát odpovědi MPO na otázky EK," uvedl sekretář asociace Patrik Brom.

Novelu zákona o elektronických komunikacích podporuje ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Uvedl, že jde ze strany satelitních operátorů o konkurenční boj. Satelitní operátoři podle něj chtějí získat uživatele jediné bezplatné televizní platformy, tedy digitálního televizního vysílání, pro placený satelitní příjem. Terestrické vysílání nyní využívá asi 60 procent domácností, satelit necelá čtvrtina.

Asociace si minulý týden zaplatila inzerát, ve kterém upozorňuje na to, že provozovatelé pozemního vysílání získají od státu peníze na přechod a zároveň zdarma frekvence pro vysílání. Podle Havlíčka jsou tato tvrzení lživá, stát pouze může uhradit vzniklé náklady na vynucený přechod, pokud to notifikuje EU. Provozovatelé pozemního vysílání žádné nové frekvence nedostanou, pouze se změní stávající příděl, uvedl ministr.

Odklad novely by se líbil i mobilním operátorům. Vedle přechodu na digitální TV vysílání obsahuje opatření pro podporu konkurence na trhu a ochranu spotřebitele, například zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla, nebo zavedení sankcí pro operátory podle výše jejich obratu. Asociace provozovatelů mobilních sítí přišla minulý týden s tím, že navrhované snížení doby přenosu mobilního čísla do deseti dní a možnost ukončit smlouvu bez sankcí při změně podmínek zavedou operátoři bez ohledu na přijetí novely ještě letos.