Zomrel jeden z odsúdených za vraždu novinárky Politkovskej

Čečenec Lom-Ali Gajtukajev, ktorý bol odsúdený na doživotie ako spolupáchateľ vraždy novinárky a kritičky Kremľa Anny Politkovskej, zomrel vo väzení. Oznámila to dnes ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na správu väzníc (FSIN).

Gajtukajev zomrel 10. júna vo väzenskej nemocnici vo Vologdskej oblasti v severozápadnom Rusku. Podľa hovorkyne oblastnej správy FSIN podľahol chorobe, ktorú bližšie nespresnila. Podľa agentúry Interfax väzeň trpel chronickými zdravotnými ťažkosťami.

Politkovská, ktorú zavraždili 7. októbra 2006, práve na narodeniny prezidenta Vladimira Putina, sa preslávila ostrou kritikou porušovania práv civilného obyvateľstva v Čečensku ruskými jednotkami či kritizovala promoskovského vládcu Čečenska Ramzana Kadyrova.

Škandál vyvolal prvý proces s údajnými spolupáchateľmi vraždy v roku 2009. Porota vtedy pustila obžalovaných pre nedostatok dôkazov na slobodu, najvyšší súd potom ale vrátil prípad prokuratúre na došetrenie.

V júni 2014 poslal súd za vraždu Politkovskej do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Gajtukajev podľa súdu vraždu opozičnej žurnalistky zosnoval a Machmudov ju zastrelil. Tri ďalší páchatelia dostali vysoké tresty väzenia. Všetci vinu do poslednej chvíle popierali. Špekuluje sa, že v prípade Politkovskej išlo o vraždu na objednávku; ruská justícia ale nezistila, kto stojí v pozadí zločinu.