Koniec roamingových poplatkov v EÚ: Spoločné stanovisko troch európskych inštitúcií

Od zajtra, 15. júna 2017 skončia v EÚ roamingové poplatky. Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, maltský premiér Joseph Muscat za predsednícku krajinu a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vydali nasledujúce stanovisko:

„Európska únia spája ľudí a uľahčuje im život. Koniec roamingových poplatkov je skutočne úspešný európsky príbeh.

Odteraz budú môcť občania, ktorí cestujú v rámci EÚ telefonovať, posielať textové správy a používať internet za rovnaké ceny, aké platia doma. Odbúranie roamingových poplatkov je jedným z najväčších úspechov Európskej únie.

Počas posledných desiatich rokov pracovali európske inštitúcie tvrdo, aby napravili toto trhové zlyhanie. Vždy, keď Európania prekročili hranice, či už na dovolenke, kvôli práci, štúdiu, či jednoducho len počas dňa, museli si dávať pozor na používanie telefónu a obávať sa vysokých účtov za roamingové poplatky po návrate. Teraz je to minulosťou. Od zajtra budú platiť také isté ceny ako v domovskej krajine.

Trvalo to dlhý čas, vyžiadalo si úsilie mnohých aktérov. Spoločne EÚ priniesla konkrétne výsledky pre občanov. Zároveň sa únii podarilo nájsť tú správnu rovnováhu medzi ukončením roamingu a potrebou udržať balíčky domácich operátorov kompetitívne a atraktívne. Operátori mali dva roky, aby sa na koniec roamingu pripravili a veríme, že sa chopia príležitosti, ktoré nové pravidlá prinášajú tak, aby z nich benefitovali ich zákazníci.

Koniec roamingových poplatkov patrí medzi základy európskeho jednotného digitálneho trhu a je ďalším krokom smerom k budovaniu spojenej a udržateľnej európskej digitálnej spoločnosti prístupnej všetkým občanom."