Zomrel taliansky herec Villaggio, známy z úlohy účtovného Fantozziho


Známy taliansky herec, komik, režisér a spisovateľ Paolo Villaggio, ktorého preslávili filmy o smoliarskom účtovnom Fantozzim, zomrel vo veku 84 rokov. Na facebooku to oznámila jeho dcéra Elisabetta.

Villaggio sa narodil 31. decembra 1932 v Janove a kým sa dostal k filmu cez kariéru kabaretného umelca, strávil päť rokov nezáživnú úradnícku prácu. Už dlhšiu dobu bol podľa médií chorý a naposledy sa liečil v rímskej nemocnici Gemelli.

Preslávil sa svojimi komediálnymi rolami. Popularitu získal v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch predovšetkým sériou filmov o bankovom účtovnom Ugovi Fantozzim, ku ktorým napísal aj námet. Natočil ale aj náročnejšie filmy s významnými režisérmi. Hral napríklad v poslednom diele slávneho Federica Felliniho Hlas luny a hlavnú úlohu obsadil aj vo filme Maria Monicelliho Drahí, zatratenie priatelia.

Villaggio bol ale aj spisovateľom. Je autorom viac ako 20 románov a poviedok.

Na filmovom festivale v Benátkach v roku 1992 dostal Zlatého leva za celoživotné dielo. V roku 2000 dostal obdobnú cenu, Zlatého leoparda, na medzinárodnom filmovom festivale v Locarne.