San Maríno zrejme ako prvá krajina prejde celonárodne na sieť 5G

Najmenšia republika na svete San Maríno sa zrejme stane prvou krajinou na svete, ktorá celonárodne prejde na sieť piatej generácie (5G). Taliansky operátor Telecom Italia plánuje využiť toto územie s rozlohou 61 kilometrov štvorcových s viac ako 30.000 obyvateľmi pre testovanie nové technológie, píše denník Financial Times.

Telecom Italia Mobile už podpísal s vládou krajiny memorandum o porozumení týkajúce sa modernizácie existujúcej siete 4G na pokročilejšiu testovaciu sieť 5G v budúcom roku. Telecom Italia testuje 5G tiež v Miláne a Turíne, ale v San Maríne má väčšiu slobodu pri experimente, pretože tu platia menšie obmedzenia pre používanie rádiových vĺn ako v Taliansku.

Technologický riaditeľ Telecom Italia Mobile Giovanni Ferigo uviedol, že experiment v San Maríne bude dôležitý pre budúcnosť technológií v Taliansku a bude tiež významný pri práci na štandardoch nové siete v Európe. Upozornil, že Európa bola centrom rozvoja technológie 2G, ale v prípade siete 3G ju predbehli operátori z Ďalekého východu a pri sieti 4G operátori z USA.

Európska komisia vlani zverejnila akčný plán 5G, v ktorom odhadla, že odvetvie ako zdravotníctvo, doprava, automobilový priemysel a energetika, očakávajú ekonomické výhody z tejto technológie do roku 2025 vo výške 113 miliárd eur.

Do testovania sietí 5G sa investuje po celom svete, medzi najaktívnejšie patrí Južná Kórea, Čína a USA. Náklady na výstavbu novej siete sa odhadujú na 56 miliárd eur a mohlo by vďaka tomu vzniknúť 2,3 miliónov pracovných miest. Niektoré krajiny sa už zaviazali spustiť prvú sieť 5G v roku 2019. Širší telekomunikačný priemysel sa však stále snaží presne definovať, čo je vlastne technológia 5G, a niektorí argumentujú, že nie je celkom jasné, ako ospravedlniť miliardové investície do novej siete.