Nemecké vydavateľstvo podalo v Turecku sťažnosť kvôli Yücelovi

Nemecké vydavateľstvo WeltN24 podalo sťažnosť k tureckému ústavnému súdu kvôli prípadu zadržiavanie svojho dopisovateľa Deniza Yücela. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Turecko-nemecký žurnalista je od konca februára vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z podpory terorizmu. Berlín opakovane žiada o jeho prepustenie.

Spoločnosť, ktorá vydáva denník Die Welt a prevádzkuje spravodajskú stanicu N24, sa pri tureckom ústavnom súde sťažuje na zadržiavanie Yücela vo vyšetrovacej väzbe, ktorá podľa nej porušuje právo vydavateľstva na slobodu tlače.

"Vyčerpáme všetky právne prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme bránili právo nášho dopisovateľa aj nášho vydavateľstva šíriť spravodajstvo," uviedla konateľka WeltN24 Stephanie Casparová. Obvinenia vznesené proti Yücelovi sú podľa nej scestné.

Turecko Yücela viní zo šírenia teroristickej propagandy a podnecovanie k nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom povedal, že patrí ku kurdským separatistom a že je nemecký agent. Yücel nebol obvinený.

Podľa serveru Spiegel Online zadržali turecké úrady od vlaňajšieho zmareného prevratu v Turecku 22 nemeckých občanov. Mnohí z nich mali rovnako ako Yücel dvojité občianstvo. Deväť z nich je stále vo väzení.

Zatiaľ posledného Nemca v Turecku zadržali v utorok. Bol jedným zo šiestich aktivistov z organizácií pre ľudské práva, ktoré Ankara viní z napomáhania teroristickej organizácii. Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel dnes kvôli tomu prerušil svoju dovolenku a predvolal si tureckého veľvyslanca v Berlíne. Hovorca nemeckej diplomacie označil zadržanie aktivistov, medzi ktorými je okrem Nemcov a Švéda aj riaditeľka organizácie Amnesty International v Turecku, za absurdné.