Miláno sa rozhodlo skoncovať so selfie tyčami a s fľašami

Aký bol život pred prepuknutím epidémie "selfíček" zverejňovaných na sociálnych sieťach, začínajú zisťovať turisti prichádzajúci do talianskeho Milána. Toto mesto, známe ako svetová metropola módy, prijalo nové pravidlá, ktoré sú namierené proti nevhodnému správaniu turistov. Okrem iného zahŕňajú zákaz používania tyčí na selfie, napísal taliansky denník The Local.

Tieto pravidlá sa tiež zamerali na pouličných predajcov, ktorí naďalej nesmú ponúkať akékoľvek nápoje v sklenených fľašiach alebo plechovkách, aby tak uľahčili mestskému upratovaniu.

Zákaz je zatiaľ platný len do 13. augusta tohto roku, ale milánska radkyňa pre bezpečnosť Carmela Rozzaová už vyhlásila, že pravidlá môžu byť obnovená aj po tomto termíne a "zostať v platnosti tak dlho, kým bude treba".

Miláno nie je jediným talianskym mestom, ktoré už má dosť nevhodného správania turistov. Starosta Florencie tento rok zverejnil originálny plán, ako sa vysporiadať s turistami, ktorí po sebe nechávajú odpadky, kde sa im zachce. Na základe jeho rozhodnutia sa majú schody všetkých najobľúbenejších kostolov tohto renesančného mesta v čase obeda postriekať vodou, aby sa tu ľudia nemohli posadiť a obedovať.

V talianskej metropole Ríme podpísala starostka Virginia Raggiová nariadenie na ochranu starodávnych fontán, z ktorých niektoré boli v uplynulých rokoch kontaminované alebo poškodené vandalmi. Turisti, ktorí budú prichytení ako lezú na fontány, kúpu sa v nich alebo pri nich desiatujú, riskujú pokutu až 240 eur.