CME, ktorá vlastní TV Markíza, zvýšila polročný zisk o 18 percent

 

 

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v SR vlastní televíziu Markíza a ďalšie televízne stanice, v prvom polroku zvýšila prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) o 18 percent na 83,3 milióna USD. Čisté príjmy vzrástli o štyri percentá na 316,9 milióna USD. Hlavným akcionárom CME je americká mediálna skupina Time Warner.

V šiestich krajinách, kde CME pôsobí, sa trh s televíznou reklamou v polroku zvýšil pri konštantných výmenných kurzoch o šesť percent, príjmy z reklamy sa potom zvýšili o štyri percentá. Výrazný bol rast dopytu v Rumunsku, vyššie výdavky za reklamu firma zaznamenala aj v Českej republike a Slovinsku. Vzrástli aj poplatky od prevádzkovateľov káblových a satelitných platforiem za distribúciu kanálov CME a príjmy z predplatného, pri konštantných kurzoch o 23 percent.

Na začiatku júla sa firma dohodla na predaji svojich aktivít v Chorvátsku a Slovinsku. Zisk z predaja, ktorý má byť dokončený ešte v tomto roku, chce firma použiť na splatenie dlhu.