Obvinení kvôli puču dostanú v Turecku na súde jednotné oblečenie

Turecké ministerstvo spravodlivosti sa chystá nechať ušiť vo väzenských dielňach 50.000 uniforiem. Uniformy budú musieť nosiť na súd obvinení z príslušnosti k hnutiu duchovného Fethullah Gülen. Ten stojí podľa vlády za minuloročným pokusom o prevrat. Agentúra Anadolu v piatok informovala, že pre tieto procesy bolo zriadené osem nových súdov. Doterajšie poroty sú totiž zavalené obrovským množstvom procesov.

K neobvyklému kroku pristúpilo ministerstvo spravodlivosti po prípade jedného obvineného, ktorý minulý mesiac predstúpil pred sudcu v tričku s nápisom "hrdina". Potom polícia zatkla v krajine niekoľko ľudí, ktorí vyšli v rovnakom tričku v solidarite s obvineným do ulíc. Informoval o tom vo štvrtok denník Hürriyet.

K tričkovej kauze sa na jednom z mítingov vyjadril aj prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý navrhol pre obvinených z príslušnosti ku Gülenovmu hnutiu jednotné oblečenie. Ministerstvo spravodlivosti následne zvolalo schôdzku textilných návrhárov a šéfov krajčírskych väzenských dielní, ktorí sa nakoniec zhodli na košeli a nohaviciach mandľové farby.

Po pokuse časti armády o puč z vlaňajšieho júla rozpútali úrady čistky v štátnej správe a prevzali aj mnoho súkromných podnikov, vrátane vydavateľstiev a novín. O prácu prišlo 160 tisíc ľudí, vrátane sudcov, policajtov či učiteľov, z toho 50 tisíc ľudí skončilo za mrežami.

Tento týždeň bolo zatknutých 59 bývalých zamestnancov ministerstva vedy a priemyslu kvôli obvineniu, že patrili ku Gülenovmu hnutiu. Ako dôkaz prokuratúra uviedla skutočnosť, že používali mobilnú aplikáciu ByLock, pomocou ktorej údajne komunikujú stúpenci Gulena. Tento islamský duchovný dlhodobo žije v USA a obvinenia zo zosnovania puču odmieta.