Izrael sa chystá zakázať pôsobenie stanice Al-Džazíra v krajine


Izraelské ministerstvo telekomunikácií oznámilo, že chce zakázať pôsobenie panarabskej stanice Al-Džazíra vo svojej krajine.

Minister Ajúb Kara zdôvodnil chystaný krok obvinením, že túto stanicu využívajú militantné radikálne skupiny k "podnecovaniu" k násiliu.

Termín pripravovaných opatrení minister neuviedol, oznámili zahraničné agentúry. Al-Džazíra rozhodnutie izraelskej vlády odsúdila a uviedla, že sa proti nemu bude brániť právnymi krokmi.

"V poslednej dobe takmer všetky krajiny v regióne, najmä Saudská Arábia, Egypt a Jordánsko, dospeli k názoru, že Al-Džazíra podnecuje k terorizmu a náboženskému extrémizmu. Za tejto situácie bolo scestné, že táto stanica naďalej vysiela z Izraela," citovala ministra Karu agentúra AFP.

Al-Džazíra sa podľa jeho vyhlásenia stala "hlavným nástrojom Islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu". Kara, ktorý je poslancom za stranu Likud premiéra Benjamina Netanjahua, povedal, že chce anulovať akreditáciu spravodajcov televízie Al-Džazíra, zavrieť ich kanceláriu v Jeruzaleme a zablokovať vysielanie stanice so sídlom v Katare na miestnych káblových a satelitných kanáloch. Prevádzkovatelia káblového vysielania podľa ministra súhlasili s jeho návrhom vypnúť arabské a anglojazyčné vysielanie Al-Džazíry. Zatvorenie kancelárie tejto televízie v Jeruzaleme bude vyžadovať ďalšie zákonnú úpravu, dodal minister.

Izrael už dlhé roky obviňuje Al-Džazíru zo zaujatosti pri spravodajskom krytí konfliktu medzi ním a Palestínčanmi.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili 5. júna vzťahy s Katarom, ktorý obviňujú z "podpory terorizmu" a hlavne zo zbližovanie s ich veľkým regionálnym rivalom Iránom. Prístup k vysielaniu stanice Al-Džazíra, založenej pred 20 rokmi katarskou vládou, bol v uvedenej štvorici krajín zablokovaný pre jej údajnú "islamskú orientáciu".

Al-Džazíra má po celom svete bezmála 80 pobočiek a vysiela v rôznych jazykoch.