Bývalý hlavný stratég Bieleho domu je späť na čele ultrakonzervatívneho webu Breitbart News

Steve Bannon, ktorý v piatok skončil vo funkcii hlavného stratéga Bieleho domu, sa vrátil do vedenia spravodajského webu Breitbart News, ktorý bol pod jeho vedením známy výrazne protiprisťahovaleckou a nacionalistickou rétorikou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spomínaný webový portál. Trump Bannon poďakoval za úlohu, akú zohral vo volebnej kampani proti demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej.

"Opúšťam Bielym dom a budem bojovať za (prezidenta Donalda) Trumpa proti jeho oponentom - v Kongrese, v médiách a v korporátnej Amerike," vyhlásil Bannon niekoľko hodín potom, čo bol jeho odchod z Bieleho domu oznámený.

"Chcel by som poďakovať Stevovi Bannonovi za jeho služby. Pripojil sa ku kampani počas môjho úsilia o porážku kriváckej Hillary Clintonovej - bolo to skvelé! Vďaka Steve," odkázal Trump svojmu niekdajšiemu spolupracovníkovi.

Odchod Bannona z Bieleho domu oznámila v piatok hovorkyňa Sarah Huckabeeová Sandersová. Uviedla, že Bannon sa na svojom odchode dohovoril s personálnym šéfom Johnom Kellym. Bannon bol mnohými považovaný za problematického politika s krajne pravicovými názormi a prezident Trump bol za jeho menovanie hlavným stratégom silne kritizovaný.

Tlak na Trumpa ohľadom Bannonovho prepustenia zosilnel v uplynulom týždni, keď prezident čelil kritike kvôli svojmu tvrdeniu, že ľudia, ktorí v meste Charlottesville vo Virginii vyšli do ulíc na protest proti rasizmu, niesli vinu na násilnostiach rovnako tak ako neonacisti a rasisti, ktorí nepokoje začali.