Tom Cruise v novom filme pracuje zároveň pre narkomafiu aj CIA

V novom americkom filme natočenom podľa skutočných udalostí Barry Seal: Nebeský gauner hrá Tom Cruise pilota s povesťou muža, ktorý "vždy doručí to, čo má". Vďaka tejto schopnosti pracuje pre CIA aj pre drogový kartel vedený Pablom Escobarom. Snímka, ktorého scenár bol zaradený medzi najlepšie nezrealizované filmové scenáre roku 2014, uvedie distribučná spoločnosť CinemArt do kín 24. augusta.

Adler Berriman Seal predtým, než pracoval v službách kolumbijskej drogovej mafie aj amerických bezpečnostných zložiek, sa v šestnástich rokoch stal pilotom civilných leteckých hliadok. Od roku 1966 pracoval osem rokov ako dopravný pilot spoločnosti TWA než začal podnikania za hranou zákonov svojej krajiny, a zároveň v prospech USA.
Jedna z mnohých kníh o jeho živote sa napríklad volá Kto zabil Barryho Seala? Pablo Escobar, alebo George H. W. Bush.

Film režiséra Douga Liman zachytáva, ako Seal pre CIA nelegálne vyhotovuje fotografie na území štátov Strednej Ameriky, pašuje zbrane pre nikaragujskú Contras a zároveň za privretia očí americkej vlády zarába milióny dolárov spoluprácou s Escobar. Na Sealov únos vypísala narkomafia odmenu milión dolárov a za smrť polovicu. Pilota potom v roku 1986 v jeho rodnom meste Baton Rouge v Louisiane zastrelili zabijaci najatí kartelom. Okolnosti jeho smrti sprevádzali otázky, najmä prečo tak dôležitý svedok v boji proti drogovým dílerom nebol pod policajnou ochranou.

Natáčanie v Andách neďaleko Medellínu sprevádzala tragédia, keď sa 11. septembra 2015 zrútilo lietadlo s členmi štábu a na mieste zahynuli kaskadérsky pilot Alan D. Purwin a jeho venezuelský kolega Carlos Berl.

Postava Barryho Seala inšpirovala filmárov už niekoľkokrát. Napríklad v roku 1991 bol uvedený televízny film Oklamaný, zachytávajúci jeho život. Ako vedľajší postava sa objavil napríklad v prvom rade seriálu Narcos a vlani v akčnom filme Infiltrátor.