Novinárku zastrelili pred jej domom

Prominentná indická novinárka bola v utorok večer zastrelená pred svojim domom v juhoindickom meste Béngalúru, uviedla dnes agentúra AP.
55-ročná Gauri Lankesh, kritička hinduistického nacionalizmu a náboženských povier, zomrela na mieste. Útočníci prišli na motocykli, ich motív nie je známy.

Útočníci novinársku strelili do hrudníka a do hlavy. Polícia prípad vyšetruje, ale uviedla, že je príliš skoro na to, aby zistili, kto je vrahom. Má podozrenie, že útočníci novinárku už skôr sledovali.

Obeťami podobných útokov v posledných rokoch sa stali viaceré kritické osobnosti vychádzajúce zo sekulárnych a racionalistických pozícií. Napríklad v roku 2013 zastreli dvaja muži na motocykli Naréndra Dabholkara, lekára a racionalistu, ktorý bojoval proti poverám, mysticizmu a duchovným vodcom.

Aktivisti poznamenávajú, že indickí novinári čoraz viac čelia útokom radikálnych hinduistických nacionalistov, píše BBC. Viacero novinárok sa stretlo s hrozbou znásilnenia. Niektorí ministri vládnej hinduistickej Indickej ľudovej strany (BJP) označujú novinárov za "presstitútky", píše BBC.

Gauri Lankesh pracovala pre Times of India a neskôr viedla nezávislý týždenník svojho brata Lankesh Patrika, ktorý založil ich otec. Po práci so svojím bratom pracovala na svojich vlastných projektoch vrátane týždenníka Gauri Lankesh Patrik.

Jej týždenník prinášal ľavicové pohľady. Lankesh sympatizovala s naxualitmi, maoistickými povstalcami, ktorí vedú ozbrojené povstanie proti vláde.