Náhoda pri výbere mien hurikánov zaskočila americkej manželov

Nezvyčajné zhody okolností si všimol denník The New York Times.

Schlüterovci z mestečka Spokane na severozápade USA tento rok oslávili 75. výročie svadby. Za svoj spoločný život už boli svedkami mnohých historických udalostí, ešte nikdy sa im ale nestalo, aby celé Spojené štáty skloňovali ich mená. Pán Schluter, ktorý má 104 rokov, sa totiž volá Harvey a jeho 92-ročná manželka Irma. Nesú teda rovnaké mená ako dva veľké hurikány, s ktorými sa v USA teraz trápia.

"Neviem, ako to urobili, že sú to práve Harvey a Irma," začudoval sa Harvey Schluter. "Netuším, ako na to prišli," dodal. Podľa neho sa v minulosti už niekoľko tropických búrok s menom Harvey objavilo, po žiadnej ale nenasledovala Irma.

Podľa agentúry AP je to prvýkrát a zrejme tiež naposledy, čo dlhoročný pár z amerického štátu Washington sledoval v televízii zábery ničivých účinkov hurikánov nesúcich ich mená. Svetová meteorologická organizácia od roku 1979 strieda pri pomenovávaní búrok, ktoré sa sformujú nad Atlantikom, v abecednom poradí mužské a ženské mená. Pretože Harvey a Irma spôsobili straty na životoch i značné materiálne škody, budú tieto mená zo zoznamu možných pomenovanie do budúcnosti takmer určite vyradené.

To bol totiž aj prípad mená Irene, ktoré sa používalo v minulosti pre tropické búrky, ktoré nasledovali po búrkach Harvey. Po sebe sa Harvey a Irene sformovali od roku 1981 celkom sedemkrát. V roku 2011 ale hurikán Irene poničil ostrovy v Karibiku a východnú časť USA. Irene preto zo zoznamu mien vypadla a nahradila ju práve Irma.