Takmer všetci operátori zrušili poplatky za prenesenie čísla

Takmer všetci operátori zrušili poplatky za prenesenie čísla

Už dnes vás nespoplatní takmer žiadny telefónny operátor, od ktorých si prenášate svoje číslo.

 

 

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) na základe informácií z 13.6.2014 v tlačovej správe konštatuje, že telefónni operátori zareagovali na výzvu RÚ, volia zákaznícky orientovaný prístup a bez potreby regulácie prestávajú spoplatňovať účastníkov za prenesenie čísla. "Z trinástich telefónnych operátorov občanov spoplatnia pri odchode ku konkurencii len dvaja, ale jeden z nich plánuje poplatky zrušiť a druhý sa k plánom zatiaľ ešte nevyjadril. RÚ bude aj naďalej pokračovať vo svojich aktivitách, ktorých cieľom je úplné nespoplatňovanie účastníkov za prenesenie telefónneho čísla," píše RU.

Nikto zo štyroch mobilných operátorov nespoplatňuje účastníkov za prenesenie čísla do ich siete. Pri prenesení čísla do inej mobilnej siete v súčasnosti účastníkov nespoplatňuje ani nespoplatňoval O2 Slovensko. Štvrtý mobilný operátor SWAN v rámci svojho zákaznícky orientovaného prístupu neplánuje poplatky za prenesenie čísla vôbec zaviesť. Orange Slovensko plánuje doteraz vyberané poplatky v mobilnej a v pevnej sieti zrušiť najneskôr do 1.1.2015.

Pri zmene telefónneho operátora a ponechaní svojho čísla občanov pri odchode nespoplatnia títo zákaznícky orientovaní operátori: ANTIK Telecom, DH Telecom, GTS Slovakia, IPfon, O2 Slovakia, Slovanet, SWAN, TRNAVATEL, UPC Broadband Slovakia, VM Telecom a ŽSR, Železničné telekomunikácie Bratislava, o.z.

Spoločnosť VM Telecom, s.r.o. poskytla nasledovné vyjadrenie: „Spoločnosť VM Telecom poskytujúca hlasové služby VIPTel sa k platbám za prenos čísla odjakživa stavala odmietavo a odchádzajúcim zákazníkom nikdy neúčtovala priamu platbu za prenesenie čísla. Pridávame sa k výzve regulačného úradu, aby sa tieto poplatky zrušili."... Ďalej napr. operátor GTS Slovakia, s.r.o., ktorý poskytuje verejnú telefónnu službu prostredníctvom pevnej siete aktuálne informoval RÚ, že nespoplatňuje a ani v budúcnosti neplánuje zaviesť platbu od odchádzajúcich ani od prichádzajúcich účastníkov za prenesenie telefónneho čísla.

Pred zverejnením a po zverejnení otvorenej verejnej výzvy RÚ telekomunikačným operátorom, ktorí poskytujú verejnú telefónnu službu na vydanie verejného prísľubu o nepožadovaní priamej platby od účastníkov za prenesenie telefónneho čísla sa časť z operátorov vyjadrila, že prenos čísla nespoplatňujú, ďalšia časť plánuje tieto poplatky zrušiť a ďalší o zrušení poplatku uvažujú. RÚ preto oslovil poskytovateľov verejnej telefónnej služby, ktorým pridelil čísla a ktorí majú uzavreté prepojovacie zmluvy, požiadal o aktuálne informácie za účelom ich zverejnenia.