Čo chystá Česká televízia? Mrazivé krimi, čiernú komédiu, seriál o živote

Česká televize právě představuje řadu novinek, které by divákům měly zpříjemnit sychravé podzimní večery. Kromě nových tváří se na obrazovkách objeví i někteří staří známí a opět rozehrají škálu různorodých situací. Na co se tedy mohou diváci těšit?

 

 

Seriály
Vodníci žijí stále mezi námi. Alespoň to tvrdí třináctidílný seriál Neviditelní, v němž se vodníci potýkají s nízkou natalitou, ne-li přímo vymřením. Kvůli páření se "suchými" pomalu přicházejí o svoji zázračnou schopnost, díky níž se liší od lidí. Občas se také stane, že v sobě vodnické schopnosti objeví ten, jenž měl k vodě víc než daleko, jako třeba mediálně známý pražský lobbista...

Každý den z jeho úst padají rozsudky, které ovlivní lidské životy, a mnohdy se stane, že mu soudní spory vniknou i do soukromí. Soudce Adam Klos (David Švehlík) se snaží pochopit případy i sám sebe, pojmy čest, láska a pravda přesto pořád nedokáže definovat. Třináctidílný seriál Život a doba soudce A. K. vypráví současný, reálný a vnitřně dramatický příběh mladého muže, složitě se prodírajícího civilními soudními spory, charakteristickými pro současnou společnost.

"Všechno je jinak, než se zdá. Jen pátrání na vlastní pěst pořád bolí," vzkazuje druhý cyklus kriminálního Cirkusu Bukowsky. V dalších šesti dílech se herec Pavel Řezníček alias Nestor Bukowsky, jemuž pohasly veškeré naděje na klidný život s Vesnou, snaží zachránit vlastní kůži. A jak se na správnou detektivní road movie sluší, pátrání zavede hrdiny hodně daleko od domova.

Brnkání na nervy? Kdepak, komedie Kancl směřuje spíš na diváckou bránici. Česká verze populárního britského sitcomu zaostří na kancelářský život firmy Papír a Print, kterou vede sebestředný a ignorantský šéf Marek Chvála (Václav Kopta). Pod rouškou péče o své podřízené se snaží ve firemní struktuře přežít co nejdéle a vytěžit z toho pro sebe maximum. Skrývání své neschopnosti řídit naprosto kohokoliv a cokoliv ho zavádí do trapných situací. Seriál je natáčen jako fiktivní dokument, tudíž se herci po vzoru originálu dívají do kamery, kam sdělují své pocity.


Hraná tvorba

Každý má důvod někdy neříct pravdu. A protože zásoba lidských lží je nekonečná, mohlo vzniknout i pokračování cyklu Nevinné lži. Pětice televizních filmů zavede diváka do světa fotbalové rivality mezi Spartou a Slavií (Zrádce), poskytne návod, jak se propít k vlastní podobě (Na dně skleničky) nebo zapátrá po momentě, kdy se hroutí rodinné štěstí (Vedlejší příznaky). Jak naložit s počítačovým nepřítelem dětí (Gamemaster)? A jak ochránit děti před vlastním chybováním (Moje pravda)?

Pokračuje také České století, jehož hrdinové se vracejí ke klíčovým událostem dějin. Čelí tak třeba okupaci z roku 1968 (Musíme se dohodnout), vzepřou se spolu s Chartou 77 (Je to jen rock'n'roll), aby se následně dostavilo opojné vítězství sametové revoluce (Poslední hurá), které pak ale vedlo k rozdělení států v roce 1992 (Ať si jdou).

Socialismus neopouští ani černá komedie Osmy, která mapuje jeden den v životě nudného úředníka (Ivan Trojan). Vlivem nechtěných katastrof se z nenápadného "svetříkáře" stává hrdina. Ale proč mu tedy na zádech visí StB? Pod vlivem alkoholu se Charta 77 podepisuje snáz, vystřízlivění je ale hořké...