Vznikla Žena za pultom 2

Vznikla Žena za pultom 2 Foto: Divadlo Kalich

Známy normalizačný seriál Žena za pultom sa stal námetom na paródiu, v ktorej hrá Jiří Lábus a Oldřich Kaiser s názvom Žena za pultom 2: Pult osobnosti.
Autorom hry, ktorá sa hrá v pražskom Divadle Kalich, je Petr Kolečko. Všetky úlohy hrajú Kaiser a Lábus.

 

 

O čom je inscenácia? Je volebný víkend. Jiřina, predavačka v malom obchode, verí, že to konečne dopadne a komunisti vyhrajú. Už dlho sa učia, ako sa povedia čínsky rožky a vlašský šalát, pretože chce stačiť čínskym obchodníkom, ktorí prídu, až sa rozbehne obchod s východom. Číňania nesklamú, tí nie sú ako Rusi. Tentoraz to všetko vyjde a jej syn Kája urobí hereckú kariéru, bude novým Vladimírom Brabcom. Hanka, ktorá nakupuje u Jiřiny makrobiotickú stravu, sa jej vysmieva. Komunisti nikdy nevyhrajú a Jiřina je naivná.

"Nenadväzujeme na Jaroslava Dietla, skôr používame ženu za pultom ako symbol a odkazujeme v hre k minulému režimu, ktorý v tej našej hre znova nastane," povedal pre ČT24 scenárista Petr Kolečko. Hlavná hrdinka sa volá Jiřina - rovnako ako predstaviteľka seriálovej predavačky Jiřina Švorcová, aj po konci totality presvedčená komunistka.