Česko niekto vydiera Ebolou, používa sofistikované komunikačné prostriedky, tvrdí polícia

Česko niekto vydiera Ebolou, používa sofistikované komunikačné prostriedky, tvrdí polícia Foto: tripzone.cz

Ministerstvo vnútra Českej republiky vydalo dnes mimoriadne "vyhlásenie k pokusu o vydieranie rozšírením vírusu Ebola."

 

 

"Dnes, 27. októbra po prerokovaní na vláde a po súhlase štátneho zástupcu oznamujeme, že v súčasnej dobe bezpečnostné zložky štátu vyšetrujú pokus o vydieranie ČR zo strany zatiaľ neznámeho jednotlivca alebo skupiny, a to hrozbou rozšírenia vírusu Ebola na verejných miestach v ČR," oznámilo české ministerstvo vnútra.

Podľa vyhlásenia ministerstva páchateľ či páchatelia používajú "veľmi sofistikované komunikačné prostriedky" a polícia zatiaľ nemá dôkazy, ktoré by potvrdili alebo vyvrátili jeden z variantov.

Čo myslela polícia sofistikovanými komunikačnými prostriedkami nie je známe.

"Dôvodom na zverejnenie tejto informácie je fakt, že vydierači už túto informáciu odovzdali médiám. Snažia sa tak naplniť svoju ďalšiu vyhrážku, vyvolať medzi obyvateľstvom paniku," píše ministerstvo.

Podĺa ministerstva získanie vírusu, jeho transport aj efektívne šírenie iným spôsobom ako priamym kontaktom s chorým alebo jeho telesnými tekutinami je vysoko nepravdepodobné. Klimatické aj hygienické podmienky v Českej republike, úroveň epidemiologické práce aj zdravotníckeho systému vylučujú možnosť masívneho šírenia eboly. Na jednotlivé izolované prípady je ČR pripravená.