Elektronické trhovisko má za sebou prvé obchody, Beblavý ho kritizoval za monopol

Elektronické trhovisko, ktoré spadá pod ministerstvo vnútra, má za sebou prvé obchody. Jeho spustenie chce byť krokom v boji s korupciou vo verejnom obstarávaní. Obchodovanie v priamom prenose predpokladá zníženie možností manipulovania s obchodmi, akékoľvek dohováranie vopred, všetky informácie sú prístupné širokej verejnosti. Ľudia tak môžu sledovať, ako verejný obstarávateľ uzatvára obchod.

ET je miesto, kde budú od januára 2015 všetci verejní obstarávatelia povinní nakupovať bežne dostupné tovary, stavebné práce a služby.
Zároveň je to miesto, kde sa môžu už dnes ponúkať tovary a služby na základe bezplatnej registrácie.

V systéme Elektronického trhoviska je dnes registrovaných viac než 800 dodávateľov a vyše 700 objednávateľov. Elektronické trhovisko malo pôvodne fungovať od 1. júla tohto roka. Plná prevádzka má štartovať od budúceho roka, náklady na spustenie i samotné fungovanie dosiahnu milióny eur.

Systém od začiatku kritizoval opozičný poslanec Miroslav Beblavý spolu s Luciou Žitňanskou. Poslanec za Sieť navrhoval vznik viacerých súkromných elektronických trhovísk namiesto jedného a za príklad dával Česko, kde takých päť. Podľa Beblavého štát nemusí mať monopol na pripravované elektronické trhovisko, napríklad v Českej republike neexistuje jedno štátne, ale päť súkromných. "Ak minister vnútra nie je schopný vybudovať elektronické trhovisko, alebo ho chce budovať rádovo predražene, vyzývam ho, aby zo zákona odstránil monopol ministerstva vnútra, vyhlásil súťaž na tri súkromné elektronické trhoviská, ktoré si budú navzájom konkurovať," povedal v apríli Beblavý.

Súkromné spoločnosti ponúkajú podobný program, zabezpečujúci transparentnosť, aj u nás. Sprevádza celým obstarávaním – od vyhlásenia súťaže až po určenie víťaza. Ide napr. o systém ActiveProcurement od IT firmy Lomtec. Využívajú ho okrem súkromných aj štátne podniky Lesy SR či Vojenské lesy SR.

Len za mesiac a pol od sprevádzkovania zaevidoval štátny podnik viac než 250 obstarávaní a systém mu zabezpečil jednoduchú kontrolu. Stojí 50-tisíc a mesačne sa pripláca okolo 300 eur za licencie. Zriadenie štátneho elektronického trhoviska a jeho prevádzka počas ôsmich rokov si podľa neoficiálnych informácií vyžiada náklady v sume približne 20 miliónov eur.