Jan Hřebejk natáča novú kriminálku

Jan Hřebejk natáča novú kriminálku Foto: ČT

Po divácky úspešne prijatej minisérii Prípad pre exorcistu sa režisér Jan Hřebejk opäť vracia medzi tím vyšetrovateľov.

Vymenil Olomouc za Plzeň a pre Českú televíziu začal na západe Čiech nakrúcať seriál Miesto zločinu Plzeň s Martinom Stránským, Janom Zadražilom a Lukášom Vaculíkom v hlavných úlohách. Autorom námetu a scenára je Martin Bezouška.

"Miesto zločinu Plzeň má ambíciu stať sa seriálom krimi príbehov, ktoré sú zjednotené prostredím, teda mestami i krajom, kde sa odohrávajú," hovorí kreatívny producent Českej televízie Jan Štern, v ktorého tvorivej producentskej skupine seriál vzniká. "Jedným z najdôležitejších faktorov je pre nás česká detektívne tradícia, pre ktorú je typická drobnokresbou charakterov a špecifický druh humoru," dodáva Štern.

"V seriáli pracujeme prevažne s obyčajnými ľudskými príbehmi, pričom nechceme riešiť sprisahania politiky a organizovaného zločinu bez konkrétnych koncov," hovorí producent Martin Froyda a dodáva: "Osobné linky našich hlavných hrdinov sa prelínajú celým seriálom. Dôležitým motívom je pre nás tiež priblíženie atmosféry danej lokality. V prípade Plzne tak necháme diváka nahliadnuť do zaujímavých lokalít mesta, ale i celého kraja. "

Okrem Martina Stránskeho, Jana Zadražil a Lukáša Vaculíka sa diváci môžu tešiť aj na vyšetrovateľa v podaní Vladimíra Kratina, Bereniky Kohoutová a Vladimíra Polívku. Úloha súdne lekárky sa potom zhostila Bára Kodetová, okrem nej sa potom v seriáli objaví aj Jitka Čvančarová. Tím vyšetrovateľov bude v jednotlivých epizódach pátrať po sériovom vrahovi, zmiznutých študentkách či vrahovi zámožného podnikateľa. Seriál by mal byť dokončený v máji tohto roku.

"Vyšetrovateľ Viktor Knap je niečo ako medveď. Taký ten balvan, ktorý sa môže zdať možno aj trošku neotesaný, ale o to viac je potom rovnejšie, čím mám na mysli to, že nechodí okolo horúcej kaše, ale vie veci hovoriť narovinu, "hovorí o svojej postave predstaviteľ hlavnej úlohy Martin Stránský a ako Plzeňák so smiechom dodáva: "natáčacích dní v Plzni je na môj vkus trochu málo, pokojne by ich mohlo byť viac."