Spoločnosť NESS Slovensko implementovala projekt pre centrálnu banku

Spoločnosť NESS Slovensko implementovala projekt pre centrálnu banku Foto: Ness

Dodávkou a implementáciou Štatistického zberového portálu sa zjednoduší a zefektívni komunikácia Národnej banky Slovenska s partnermi.

NESS Slovensko, a.s., dcérska spoločnosť Ness Technologies, Inc., globálneho poskytovateľa kompletných riešení a business služieb v oblasti informačných technológií, implementovala Štatistický zberový portál (ŠZP) pre Národnú banku Slovenska (NBS). Zefektívni sa tak zber a spracovanie štatistických údajov
od vykazujúcich subjektov, medzi ktoré patria banky, subjekty poistného trhu, kapitálového trhu a trhu dôchodkového sporenia, správcovské spoločnosti a ich fondy, ako aj ďalšie subjekty s devízovou ohlasujúcou povinnosťou a s povinnosťou poskytovať štatistické údaje zo zákona.


Ness novým informačným systémom ŠZP vytvoril pre NBS jednotnú a technologicky modernú, rozvojaschopnú platformu pre projektovanie výkazov a výstupov umožňujúcich zber, spracovanie a konsolidované poskytovanie rôznych typov štatistických údajov. Zberané štatistické údaje používa NBS na výkon dohľadu, ako aj na štatistické účely pre národné i nadnárodné inštitúcie.


Riešenie bolo pripravované s dôrazom na včasnosť, presnosť, vzájomnú porovnateľnosť údajov a tiež aj možnosť jeho jednoduchého rozvoja na základe budúcich
požiadaviek slovenských a zahraničných inštitúcií.  Išlo o rozsiahly a komplexný projekt v trvaní 27 mesiacov, na ktorom participovalo na strane NBS viac ako 50 ľudí v šiestich tímoch a 40 členov projektového tímu a participujúcich špecialistov Ness-u. Skúšobná prevádzka ŠZP, ktorá prebiehala od januára do marca 2015
preverila celkovú funkčnosť ŠZP a počas jej realizácie bol zahájený zber údajov nad vybranými výkazmi. V súčasnosti prebieha v ŠZP optimalizácia nastavení systému a projektovanie ďalších vzorov výkazov tak, aby ŠZP mohol byť využívaný na zber a spracovanie štatistických údajov od vykazujúcich subjektov v roku 2016.

Stručne projekt zhrnula aj Jana Hurtová, projektový manažér NESS Slovensko, a.s.: „Som rada, že úspešnou realizáciou tohto projektu sme klientovi preukázali svoju odbornosť a zodpovednosť. Potvrdilo sa, že vieme robiť veľké riešenia, ktoré dodáme v stanovenom čase a požadovanej kvalite. Úspech tohto projektu dokazuje, že vďaka kvalifikovaným, proaktívnym, motivovaným, kooperujúcim a dobre organizovaným projektovým tímom zloženým tak z odborníkov z NBS ako aj z Ness je možné priniesť fungujúce riešenie, ktoré výrazne zjednoduší proces vykazovania na strane vykazujúcich subjektov a klientovi umožní pružnejšie vyhodnocovanie údajov."


O spoločnosti Ness
Spoločnosť Ness Technologies, Inc., vlastnená americkou investičnou skupinou Rohatyn Group, je globálnym partnerom v oblasti business procesov a technológií. Špecializuje sa na vývoj softvérových produktov, aplikácií, systémovú integráciu, konzultácie a distribúciu softvéru. Svoje služby stavia na dlhodobo budovaných a overených kompetenciách, vrátane ponuky outsourcingu, nearshore a offshore dodávok. Pomáha zákazníkom vo viac než 20 krajinách realizovať ich obchodné a technologické ciele. Približne 5 000 odborníkov v pobočkách v Severnej Amerike, Európe a Indii a takmer 430 v Bratislave a Košiciach spája výhody globálneho know-how a lokálnych znalostí. Na slovenskom trhu patri spoločnosť k leadrom v oblasti business a IT služieb. Viac na www.ness.sk.