V sýrskom Halab zmizli traja španielski novinári

Traja španielski novinári zmizli vo vojnou zmietanom severosyrskom meste Halab. Informovali o tom dnes zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie španielskej žurnalistickej asociácie. Španielsky denník El País citoval nemenované zdroje, podľa ktorých boli reportéri zrejme unesení.

Antonio Pampliega José Manuel López a Ángel Sastre pracovali na investigatívnej reportáži z Halab, kde boli už v minulosti unesení aj iní reportéri. Do Sýrie sa dostali 10. júla z Turecka a čoskoro potom sa prestali ozývať.

"V tejto chvíli môžeme hovoriť len o zmiznutí," uviedla Elsa Gonzalezová zo španielskej asociácie združujúcej novinárov. "Nevieme, či sa v Halab pohybovali spoločne," dodala s tým, že takmer pred rokom došlo v rovnakej oblasti k únosu iných španielskych novinárov. Španielske ministerstvo zahraničia oznámilo, že o najnovšom prípadu vie a že sa snaží situáciu objasniť.

Sastre, ktorý je televíznym novinárom, naposledy umiestnil na Twitter správu 10. júla. Napísal v nej slovo "odvaha" v arabčine, angličtine aa španielčine. Pampliega, ktorý je na voľnej nohe, naposledy písal reportáž o Španielovi, ktorý po boku Kurdov v sýrskom Koban bojuje proti islamistom. Lópeza španielske médiá označujú ako fotoreportéra.