Vláda USA schválila spojenie AT&T a satelitnej spoločnosti DirecTV

Protimonopolný odbor ministerstva spravodlivosti USA schválil v utorok transakciu, v ktorej popredná americká telekomunikačná spoločnosť AT&T kúpi za 48,5 miliardy dolárov najväčšieho domáceho prevádzkovateľa satelitného televízneho vysielania DirecTV. Takisto šéf Federálnej komisie pre spoje (FCC) Tom Wheeler oznámil, že svojmu orgánu odporučí schváliť spojenie, čím vznikne najväčší poskytovateľ platenej televízie v krajine.

"Po rozsiahlom preverovaní som dospeli k záveru, že spojenie aktivít AT&T v poskytovaní internetu a videa so satelitným vysielaním DirecTV nepredstavuje významné riziko pre konkurenčné prostredie," citovala agentúra Reuters Billa Baer z protimonopolného odboru ministerstva.

Prevzatím vznikne spoločnosť s viac ako 26 miliónmi zákazníkov káblového a satelitného vysielania. Stane sa najsilnejším vo svojom odbore vďaka tomu, že tento rok v apríli prevádzkovateľ káblovej televízie Comcast zrušil plán kúpiť za zhruba 45 miliárd dolárov svojho hlavného konkurenta Time Warner Cable, a vytvoriť tým zďaleka najväčšieho aktéra na káblovom trhu v USA. Comcast tým reagoval na nepriaznivý postoj regulačných orgánov.

AT&T oznámila dohodu na prevzatie DirecTV vlani v máji.